5 tips om meer groenten te eten

FullSizeRender (13)

Groente. Er zitten vitaminen in, mineralen en nog veel meer voedingsstoffen die je lijf kan gebruiken om sterker te worden, maar ook om te herstellen en om fitter te worden. Groente, maar ook kruiden zijn van essentieel belang in een voedingspatroon. Je lichaam heeft het gewoonweg nodig. Niet iedereen is gek op groenten, maar ik ben er van overtuigd dat er voor iedereen een manier is om groenten te leren eten. Met deze 5 tips kun je jou voedingspatroon gemakkelijk voorzien van voldoende groenten.

 

Tip 1: verdeel de hoeveelheid groenten over de dag.

Wanneer je aan ongeveer 200 a 300 gram groenten op een dag wilt komen (wat wenselijk is), is dat best veel om in een hoofdgerecht te verwerken. Ik merk vaak dat de balans van het gerecht dan verstoord wordt.  Dit probleem heb je opgelost door je groente te verdelen over de dag. Het is daarnaast goed om verschillende groenten te gebruiken in één gerecht, om de smaak optimaal te maken. Om de groente te verdelen over de dag kun je bijvoorbeeld een bakje met rauwkost mee naar je werk nemen, maak een lekkere smoothie of een sapje bij je ontbijt en voeg groenten toe aan je lunch door bijvoorbeeld een omelet te bakken met groenten. Door het verdelen over de dag, zit je aan het eind van de dag niet alleen met een bord groente op schoot.

Tip 2: bereid de groenten met behoud van smaak.

Vaak vinden mensen groenten niet lekker of saai. Dit komt vaak doordat mensen niet goed weten wat ze met de groente kunnen doen. Het is verstandig om eerst uit te zoeken wat je met een groenten kunt doen, en vervolgens uit proberen wat het best bij je past. Veel groenten kun je zowel rauw eten, als gekookt, gestoomd of gebakken. Er zijn talloze manieren om je groenten klaar te maken. Wanneer je bijvoorbeeld je groenten stoomt, behoud je veel meer de smaak van de groeten.  Zo at ik bijvoorbeeld nooit bloemkool, maar sinds ik het even een kwartiertje stoom waardoor het bite en smaak krijgt, vind ik het heerlijk. Kijk ook altijd uit dat je niet te lang stoomt, kookt of bakt. In het begin kun je het beste gewoon iedere 5 minuten even en stukje proeven.

Tip 3: breng je groenten op smaak met kruiden.

Niet alleen groenten zijn ontzettend gezond, maar ook kruiden zijn heel belangrijk in een gevarieerd, volledig voedingspatroon. Kruiden worden vaak gebruikt als smaak maker maar hebben vaak ook extra gezondheidsvoordelen voor een lichaam. Al vele jaren gebruiken mensen kruiden zelfs als medicijn. Er zitten verschillende voedingstoffen in die je lichaam kan gebruiken, maar daarnaast geeft het ook een sterke smaak af. Gebruik verse en gedroogde kruiden om je groenten op smaak te brengen en ervaar een andere manier van groenten eten. Probeer in gerechten minstens 2 verschillende kruiden te gebruiken. Enkele van mijn favoriete combinaties:

 

  • Paprikapoeder en kerrie poeder (nog beter; masala i.p.v. kerrie)
  • mosterd zaadjes en dille (vers of gedroogd)
  • Chilli en gember (beide vers of gedroogd of in poedervorm)
  • peterselie en bieslook (vers!)
  • Basilicum en oregano (beide vers of gedroogd)
  • Bieslook en masala

Naast het gebruik van kruiden kun je natuurlijk ook knoflook en ui gebruiken om je eten meer op smaak te brengen. Je kunt deze trouwens gewoon meenemen in het afwegen van je groenten.

Tip 4: drink je groenten.

Start je dag met een heerlijke smoothie of een sapje van de slowjuicer. Simpel, snel en zo lekker. Voeg fruit toe om je drankje wat zoeter te maken.

Tip 5: vervang een deel van je graan/zetmeel/rijst producten door groenten.

Door een deel van je aardappels, rijst, pasta of andere graan producten te vervangen voor groenten kun je op een lekker en gemakkelijke manier meer groenten eten. Je kunt in plaats van aardappel, zoete aardappel of pastinaak in de oven doen en in plaats van spaghetti kun je bijvoorbeeld courgettie maken. Allemaal maniertjes om op een makkelijke manier meer groenten binnen te krijgen.

Wil jij meer tips voor een bewuster voedingspatroon? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief [wysija_form id=”1″]

 

Ik hoop dat je hier wat aan gehad hebt. Heb jij nog een gouden tip? Zet het gerust onder dit bericht!

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

4 Reacties

  • 4 jaar ago

    Bloemkool in de keukenmachine en als couscous eten. Heerlijk! Zeker als je er een salade van maakt met verse kruiden (platte peterselie, koriander, munt, lenteui en rucola), komijn en korianderzaad, granaatappelzaadjes en hazelnoten. dressinkje van citroen en olijfolie: smullen!

    • 4 jaar ago

      Wat een goed idee! Bedankt voor je toevoeging Kiki :)

  • Daan
    2 jaar ago

    Leuk stukje met goede informatie, ik ga het ook een keer proberen. Las net hier een aantal goede tips voor het stomen van eten, misschien een leuke aanvulling op het stukje.

    http://www.kitchenprincess.nl/tips-voor-stomen/

    • 2 jaar ago

      Bedankt voor je reactie Daan!

Leave A Comment

Related Posts