5 tips voor een lekker lijf

Of je nu maat 38 hebt of maat 44 maakt helemaal niks uit, tot dat je niet meer lekker in je vel zit. Dan is het tijd om er iets aan te doen. Eind vorig jaar bereikte ik dat moment. Ik zat niet meer lekker in mijn vel en wilde daar iets aan doen. Ik was toe aan een lekker lijf. Nu eet ik al behoorlijk bewust gezond, maar toch wilde ik een aantal kilo kwijt. In januari ben ik hier actief mee aan de slag gegaan en ben ik inmiddels ruim 6 kilo kwijt. De kilo’s vind ik niet eens zo belangrijk, wel dat ik weer een lekker lijf heb. Ik merk zoveel verschil in mijn energie en mijn conditie, daarbij zit ik ook veel beter in mijn vel en kan ik mijzelf weer recht aankijken in de spiegel.

Vandaag deel ik 5 tips die ik ook toepaste om weer lekker in mijn lijf te zitten. In de nieuwsbrief van aankomende week staat nog een exclusieve 6de tip voor een lekker lijf! Wil je die gratis ontvangen? Schrijf je dan hieronder in en ontvang de gouden tip eind deze week in je mailbox.

[wysija_form id=”1″]

Tip 1: Koolhydraten verminderen (niet weglaten)

We krijgen al snel veel koolhydraten binnen op een dag, veel meer dan we eigenlijk nodig hebben. Veel mensen zijn gewend om bij iedere maaltijd de koolhydraten (in de vorm van brood, pasta, rijst of aardappelen) de hoofdrol te geven. Geef ze eens een bijrol en geef de hoofdrol aan je groenten. Raak je dan wel verzadigd? Ja zeker. Je lichaam zal er even aan moeten wennen waarschijnlijk, maar eiwitten, vetten en groenten verzadigen prima. Na enkele dagen zul je merken dat je zelfs meer energie krijgt. Probeer alle geraffineerde koolhydraten te laten staan. Alle vormen van bewerkte suikers en wit meel. Wil je toch granen eten? Kies dan voor volle granen, zo min mogelijk bewerkte meel en probeer deze zo dicht mogelijk bij de bron te verkrijgen. Heb je zin in zoet? Maak dan bijvoorbeeld deze snoepballetjes. Of pak een stuk fruit.

Tip 2: Eet mega veel groenten op verschillende manieren

Groenten, groenten en nog eens groenten. Ze zitten vol vitaminen en mineralen, essentieel voor een gezond lichaam. Want we willen niet alleen die kilo’s kwijt, we willen ons vooral lekker voelen. Groenten zijn de uitkomst, maar het blijft voor veel mensen lastig om aan genoeg groenten te komen gedurende de dag. Verdeel daarom de momenten van groenten door de dag heen. Begin bij je ontbijt al met groenten. Probeer eens een lekkere smoothie bijvoorbeeld. Of heb je een slojuicer? Een lekker bieten/appelsapje doet het altijd goed bij het ontbijt. Wil je spaghetti eten? Vervang dan eens de helft van je spaghetti door courgettie. Wil je nog meer tips om meer groenten te eten? Kijk dan eens naar dit artikel waar ik 5 tips geef om meer groenten te eten.

Tip 3: Hou eens bij wat je eet

etenWanneer je op gaat schrijven wat je eet, ga je bijna vanzelf al bewuster eten. Een gezond eetpatroon begint bij een bewust eetpatroon. Wat eet je en hoe voel je je?  Op mijn contact pagina vind je een leeg weekmenu, welke je kunt gebruiken om je eetgedrag bij te houden.

 

 

 

 

Tip 4: Maak bewegen leuk

bewegenBewegen is ontzettend belangrijk. Door beweging verbeter je de doorbloeding, wat zorgt voor een optimale transport van voedingstoffen en afvalstoffen. Daarbij bevorderd het je conditie en zorgt het ervoor dat je fitter wordt. Maak beweging leuk, kies een vorm van bewegen waar jij je goed bij voelt en stel je zelf een doel. Hou je van zwemmen? Ga eerst 1 keer en later 2 keer per week zwemmen en daag jezelf hierin uit steeds harder te gaan bijvoorbeeld. Vind je hardlopen fijn? Doe eens mee een een vrolijke run. Door jezelf uit te dagen in de beweging die je leuk vindt, blijf je langer gemotiveerd en is de kans van langdurig resultaat groter.

Tip 5: Geef jezelf de tijd

Ga jezelf niet pushen. Geef jezelf de tijd, dan is het resultaat ook langer houdbaar. Het is meer waard om er iets langer over te doen om die 1,  5 of 10 kilo kwijt te raken, dan ze in een korte periode te verliezen en ze er vervolgens weer aan te eten. Verandering van je eet en leefpatroon heeft tijd nodig. Gun jezelf deze tijd en verdiep je in wat je wil bereiken en hoe je dit gaat doen. De kans van slagen en langdurig behoud van resultaat is vele malen groter wanneer je jezelf de tijd gunt.

Extra tip voor dames die juist iets willen aankomen

Zorg dat je de basisvoedingsstoffen binnen krijgt en ga daar geleidelijk meer van nuttigen. Extra eiwitten en goede vetten en koolhydraten in de vorm van hele granen, noten en groenten (wortelen, aardappelen e.d.) maar dan dus ook meer groenten. Bouw dit rustig uit, ook hierin is het heel belangrijk om jezelf niet te pushen. Geef jezelf de tijd en bouw je voedingspatroon rustig uit.

Uiteindelijk is het natuurlijk ook heel erg belangrijk om lekker te eten! Zorg voor voldoende variatie in bereiding en ingrediënten. Kijk eens tussen mijn recepten, er staan er genoeg.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

6 Reacties

 • Bijhouden wat je eet is soms best confronterend! Ik eet geregeld wat tussendoor (wat niet altijd slecht hoeft te zijn), maar zo zie je eindelijk wat je op een dag naar binnen werkt

  • 6 jaar ago

   Klopt Laura! Zelf merk ik dat ik een stuk bewuster eet in een week waarin ik alles wat ik eet opschrijf. Goed bezig, tussendoortjes zijn zeker niet slecht. Iedereen heeft andere behoeften en voorkeuren. De kunst is om je eetpatroon daar op af te stemmen.

 • 6 jaar ago

  Ik eet op zich best gezond. Al eet ik in verhouding veel (gezonde) tussendoortjes vergeleken met m’n maaltijden. Misschien toch maar eens goed bij stilstaan.

  • 6 jaar ago

   Klinkt goed Sytse! Bewust eten is altijd goed, lekker in je vel zitten en blij zijn met jezelf is uiteraard het belangrijkste. Als je een tussendoortjes-mens bent, eet dan wat minder tijdens je hoofdmaaltijden om gewicht te verliezen (als je gewicht wil verliezen) :). Een eetpatroon afstemmen op je persoonlijke voorkeur is van groot belang bij het veranderen van je eetpatroon en langdurig resultaat.
   Bedankt voor je reactie!

 • tilly van de meent
  5 jaar ago

  ik wil ook goed in mijn lijf komen te zitten ik heb veel pijn Febromiyalgie atrose en de rest
  groetjes tilly

  • 5 jaar ago

   Wat vervelend dat je veel last hebt van je lijf Tilly, ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt. Misschien is het goed om je klachten ook even met een gespecialiseerd arts te bespreken. Liefs, Kim

Leave A Comment