Balansdag, maaltijdsalade met tempé

Wat een heerlijke gerechten stonden er deze kerst weer op tafel. Via Instagram zag ik waanzinnige dingen voorbij komen. Ik heb geprobeerd ook mijn eigen 9-gangen kerstdiner te fotograferen, maar het grootste deel van de tijd vergat ik een foto te maken en was het al op. Op Insta zie je de foto’s die ik wel heb kunnen maken. Goed, na al deze dagen vol eten en drinken is het tijd voor een balansdag. Of meerdere. Dat betekent voor mij, geen toegevoegde suikers, geen witmeel, heel veel groente en water drinken. Veel water drinken.

Een balansdag met deze maaltijdsalade van purefoodie.nl

Wat is een balansdag?

Ik zet een balansdag meestal in na een periode van veel eten en drinken. Maar ook als ik me niet zo fit voel of als ik me gewoon lekker wil voelen. Ik heb soms meer balansdagen dan geen balansdagen in een maand. Het geeft je energie, je huid knapt er van op. Je voelt je gewoon beter.

En hoe doe ik dat dan? Ik laat chocola, witmeel en alle andere vormen van toegevoegde suiker staan. Ik focus mij vooral op groente. Ik zorg dat ik overal groente mee naar toe neem als tussendoortje en ik eet gekookt ei als ontbijt. Ik maak salades en vervang mijn pasta door groente. Bij de lunch ga ik voor ei, yoghurt of salade en ’s avonds eet ik wat rijst of aardappelen bij mijn maaltijd. Geen gesnoep. Wel veel fruit, want ik ben een fruitmonster.   Op andere dagen voeg ik speltcrackers toe aan mijn menu of ga ik voor tempe, havermout en bonen. Maar de focus ligt op groente. Veel groente.

Na een paar dagen ga je pas echt verschil merken, heerlijk. Waarom ik dit niet altijd doe? Omdat ik verslaafd ben aan chocola en ik ontzettend kan genieten van een wijntje op zijn tijd.

Recept balansdag maaltijdsalade met tempé

Dit recept is ideaal voor een balansdag. Het bevat veel groente en geen vlees. Daar heb je waarschijnlijk (tenzij je vegetarisch of veganistisch hebt gegeten) al meer dan genoeg van gehad de afgelopen dagen. Ik in ieder geval wel.

Ingrediënten balansdag maaltijdsalade voor 2 personen:

 • 250 gram tempé
 • 1 theelepel masala kerrie poeder
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 eetlepel plantaardige olie
 • 150 gram veldsla
 • 1 grote vleestomaat
 • 150 gram paddenstoelen (gemengd of kastanje)
 • 1 kleine rode ui of sjalot
 • 4 bosui
 • 50 gram feta kaas
 • een halve citroen
 • zout en peper

Snij de tempé en meng deze met een eetlepel plantaardige olie en de kruiden (masala en paprika). Je kan er nog een eetlepel ketjap aan toevoegen, daar zit wel suiker in.

Bak de tempé goed om en om en leg ze in een schaal opzij. Bak in dezelfde pan de paddenstoelen met een scheutje nieuwe olie. Bak ze aan alle kanten bruin en breng ze op smaak met zout en peper.

Meng de sla met een fijn gesnipperde ui, de tomaat (in blokjes), de feta (gebrokkeld), de tempé en de paddenstoelen. Breng je salade op smaak met zout, peper en de sap van 1 citroen.

Eetsmakelijk!

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave A Comment

Related Posts