Zelf broodbeleg maken #2 Paprika spread

Het liefst oordeel ik niet en blijf ik positief. Maar vandaag wil ik mijn frustratie met jullie delen. Ik blijf me namelijk verbazen over de troep die ik in broodbeleg vind. Zelfs wanneer er op de verpakking staat dat het een gezonde keuze is!! Je wordt gefopt waar je bij staat.  Ik vind het belangrijk om het onderwerp broodbeleg onder de aandacht te brengen, want laat het in ieder geval je eigen keuze zijn of je iets wel of niet binnen wil krijgen. Bedenk zelf of je iets wel of niet gezond vindt. Weet wat je eet, ook als je broodbeleg eet. Ik vind glucosestroop en smaakversterkers niet gezond. Toch zitten deze ingrediënten vol op in broodbeleg waar je het niet van verwacht.

Troep waar je het niet verwacht

Ik was altijd gek op de achterham van de ah. Vaak at ik het als broodbeleg, en nam ik nog een aantal plakjes om te snoepen. Tot ik er achter kwam dat ik gewoon geraffineerde suiker aan het eten was. Ja gek hè? Dat ik het hele pakje naar binnen werkte zonder een voldaan gevoel. De suiker maakte dat ik niet kon stoppen en soms zo een heel pakje op snoepte. Ik vind suiker eten geen probleem, maar ik eet het liever in de vorm van chocola. Met mate.

De achterham van de Albert Heijn.. Hou je vast, dit zit er in:

achterhamAch­ter­ham ge­rookt.

Ach­ter­ham au­then­tiek ge­rookt op beu­ken­hout. Ver­pakt on­der be­scher­men­de at­mos­feer. Een brood­be­leg ge­rookte ach­ter­ham (15 g) be­vat 14 kcal.

150 Gram. 15 gram een­heid/een­he­den. 10 por­tie(s).

In­gre­di­ën­ten: 78% var­kens­vlees, wa­ter, zout, aard­ap­pel­zet­meel, glu­co­se­stroop, zuur­te­re­ge­laar (E326), sta­bi­li­sa­tor (E407, E450, E451, E452), aro­ma, smaak­ver­ster­ker (E621), an­ti­oxi­dant (E301), con­ser­veer­mid­del (E250), rookaro­ma, rook.

De volgende keurmerken staan op de verpakking:

gezondere keuze, melk vrij, glutenvrij

Bron: http://www.ah.nl/producten/product/wi57360/ah-gerookte-achterham

Wat valt mij op?

Dit eten wij als broodbeleg met zijn allen. Glucosestroop is suiker, geraffineerde suiker!! Vervolgens zie je verschillende e nummers. Ik verwijs je even door naar een artikel van ahealthylife.nl (klik hier). Deze man kan heel goed onderbouwen waarom je met sommige e-nummers (waaronder ook de E621) heel erg moet oppassen.

Zo s E326 zout uit melkzuur, terwijl de achterham melk vrij is. Er is veel zout toegevoegd (E450) maar er staat niet exact bij in welke vorm. Aroma, kan alles zijn zie (klik hier) de aflevering van de keuringsdienst van waarde over aroma in je theezakje.

Kortom er valt een heleboel op. Oordeel nu zelf maar. Vind je achterham een gezonde keuze?

Zelf broodbeleg maken

Er zit dus heel veel troep in broodbeleg. Maar wat eet je dan op brood, op je cracker of op je omelet? Je kunt het zelf zo gek maken als je wil met broodbeleg. Je kunt voor simpel gaan en kiezen voor een noten pasta of een gekookt ei. Verse kaas of komkommer. Je kunt ook zelf aan de slag om broodbeleg te maken, zie het recept van vandaag of mijn recept voor zelfgemaakte sellerie salade.

Vandaag geef ik je een recept voor een eenvoudig, verantwoorde (zonder zooi) maar vooral lekkere spread voor op brood, op een cracker, rijstwafel of op je omelet. Paprika spread.

belegIngrediënten

  • 2 rode paprika’s (zoete punt paprika’s mag ook)
  • 75 gram Griekse feta kaas
  • Zwarte peper
  • 1 theelepel paprika poeder
  • Optie: 1 teen verse knoflook
  • Optie; 1/2 theelepel cayenne peper

Leg de paprika’s 10 minuten aan iedere kant in de oven op de grill stand. Let wel op, iedere oven is verschillend. Het velletje van de paprika wordt zwart, wanneer hij is afgekoeld kun je deze er zo af halen. Wanneer de paprika is afgekoeld en je hebt het vel verwijderd, doe deze dan samen met de andere ingrediënten in een kom en mix het met de staafmixer of in een keukenmachine tot een puree. Laat even opstijven in de koelkast.

 

Ik hoop dat ik je kan uitdagen om zelf te blijven na denken, niet te snel te oordelen maar ook niet te snel mee te gaan met wat “iedereen” zegt. Ik heb de waarheid niet in pacht, maar de supermarkten ook niet.

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

25 Reacties

  • Wat een leuk idee 😀 En ook nog eens super gezond!

    • 4 jaar ago

      Dank je wel Laura

  • 4 jaar ago

    Laat nou net die achterham hier ook altijd in de koelkast liggen. De spread lijkt me super lekker. Ik hou van paprika’s :)

  • 4 jaar ago

    Ik heb een allergie voor nachtschadeproducten, kan ik ook andere groenten gebruiken in combinatie met geitenkaas(dit ook vanwege een koemelk-allergie)?

    • 4 jaar ago

      Ik denk het wel Marjo, het lijkt me ook lekker met courgette of misschien zelfs rauwe andijvie. Ik ga het eens proberen☺️

  • 4 jaar ago

    Oeh, dit klinkt erg lekker!
    Zelf schrik ik me ook elke keer weer rot. Wat mij voornamelijk stoort is dat naast dat glucosestroop suiker is, het ook vaak gemaakt is van tarwe. Het glutengehalte van glucosestroop zit onder de norm die glutenvrij genoemd mag worden en verreweg de meeste mensen met een glutenintolerantie kunnen er gewoon tegen, maar ik niet.
    Best vervelend soms, omdat het het ook moeilijker maakt als ik buiten de deur eet.
    Maar ik troost me met het feit dat het een stuk gezonder is om al het spul met die suikers te.laten staan. Ookal moet ik toegeven dat ik zelf regelmatig iets ongezonds bak (wel ook om uit te delen natuurlijk haha!).

    • 4 jaar ago

      Klopt Elize, jammer is dat, Maar gelukkig kunnen we ook veel zelf maken en dan weten we precies wat er in zit

      • 4 jaar ago

        Inderdaad! En vaak lekkerder ook! 😀

  • 4 jaar ago

    Shocking hè? Die voedselindustrie van tegenwoordig.

    Ik geef je ongevraagd advies; schrijf wat minder in spreektaal. Dat leest namelijk net wat lekkerder weg :)

    Goed artikel hoor. Geen ham van oom Albert meer voor mij!

    • 4 jaar ago

      Bedankt voor het compliment en de tip Sytse☺️, daar kan ik wat mee.

  • 4 jaar ago

    goede feta wordt gemaakt van geiten- en/of schapenkaas. Zit geen druppel koemelk in.

    • 4 jaar ago

      Bedankt voor je toevoeging Mary!

  • 4 jaar ago

    Wat goed dat je je hiervoor hard gaat maken! Ik heb zelf ook vier jaar geleden mijn gehele voedingspatroon omgegooid. Pas wanneer je echt goed gaat kijken naar wat je eet, dan schrik je je rot! In hoeveel producten er rotzooi en suiker wordt toegevoegd, zelfs in gerookte zalm. Allerlei producten waar je het niet van verwacht. Daardoor ben ik ook een healthy lifestyle blog gestart. Ga zo door Kim! Liefs, Cherry

    • 4 jaar ago

      Bedankt voor je reactie Cherry! Reacties als deze motiveren enorm:)

  • Antoinet
    4 jaar ago

    Ik had nog wat oranje snoeppaprikaatjes. Heb er de velletjes niet afgehaald (te veel gedoe).
    Razendsnel klaar dus en heerlijk!
    Bedankt.

    • 4 jaar ago

      Oh wat goed! Leuk om te horen!

  • J.
    3 jaar ago

    Ik ga de boel hier ook drastisch omgooien! Dank voor recept! Even een vraagje : hoe lang is de spread houdbaar? Ik zal namelijk de enige zijn die het zal eten thuis.

    • 3 jaar ago

      Wat stoer! Heel veel succes, het is een lange weg en ik hoop dat ik je kan inspireren met mijn website! De spread kan je minimaal een week bewaren. Ik heb de spread nog nooit langer bewaard, omdat hij meestal met een paar dagen al op is 😉

  • Loesje
    2 jaar ago

    Leuk verhaal! Misschien wel goed om te weten dat melkzuur niet van melk komt en daar in principe ook niets te maken mee heeft 😉

  • Mulder
    1 jaar ago

    Fijn recept! Heeft iemand al geprobeerd dit in te vriezen.

    • 10 maanden ago

      En, blijft het lekker wanneer je het invriest? Bedankt voor je reactie Debbie:) Deze is heerlijk he!

  • Tinky
    10 maanden ago

    Tinky
    . Ik wil een snelle paprikaspread, dus niet eerst in de oven. Paprika’s in stukjes snijden en zo in de keukenmachine.. Ook met beetje paprikapoeder, peper, zout. Misschien cayenne of chili. Ik wil ook verse kaas proberen omdat ik dat toevallig in huis heb.. Feta heeft natuurlijk meer smaak.

  • Dirgni
    4 maanden ago

    Hoi,kun je het ook invriezen?

    • 2 maanden ago

      Hoi,
      Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat het wel kan!

      Groetjes, Kim

Leave A Comment

Related Posts