DHZ Zongedroogde tomaten

DIY (do it yourself), een afkorting die ineens overal verschijnt, althans via mijn social media kanalen. Wanneer je DIY intikt op pinterest (klik hier voor mijn profiel), kom je de mooiste creaties tegen. Zeker de moeite waard om even naar te kijken. Omdat ik alles in het Nederlands schrijf, ook een Nederlandse DIY, namelijk DHZ (doe het zelf). Vandaag het recept voor DHZ zongedroogde tomaten. Vorige week schreef ik al een korte versie van DHZ zongedroogde tomaten in het recept van deze heerlijke zomerse salade (klik hier voor het recept), maar omdat het wat makkelijker zoeken is, nog een keer het recept op zichzelf.

Zongedroogde tomaten worden heel vaak niet door de zon gedroogd, maar in droog cabines. Echt zon gedroogde tomaten door de zon zijn natuurlijk heerlijk, maar in Nederland niet haalbaar. Dus om een DHZ zongedroogde tomaten te creëren gaan we onze oven gebruiken. Zoals ik vaak schrijf, is het belangrijk om je oven goed te leren kennen. Iedere oven is een beetje anders. Met recepten als deze DHZ zongedroogde tomaten is het de eerste keer dus heel belangrijk om af en toe tussendoor te checken.

Het recepten voor DHZ zongedroogde tomaten is super makkelijk. Je hoeft bijna niets te doen en het resultaat is fantastisch. Kun je aan een paar kilo tomaten komen op de markt? DHZ zongedroogde tomaten is de oplossing, al kun je natuurlijk ook kiezen voor een tomaten soepje.

Zo maak je DHZ zongedroogde tomaten

Voor dit recept is het lastig om exacte hoeveelheden te benoemen. Het ligt er namelijk maar net aan hoeveel DHZ zongedroogde tomaten je wil hebben.

  • DHZ zongedroogde tomatenTomaten, zoveel als je wil en nodig hebt.
  • Olijf olie extra vierge
  • Oregano 1 theelepel gedroogd.
  • 3 a 4 teentjes knoflook
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Zeezout

Snij de tomaten in parten. Heb je grote tomaten? Maak er dan 6 of 8 parten van. Heb je hele kleine? snij dan minder parten. Als je het mooier vind kun je ook plakken maken. Leg de stukken tomaat in een ovenschaal en besprenkel met olijf olie. Meng goed met je handen tot iedere tomaat een laagje olie bevat maar er geen laag olie onder op de ovenschaal ligt. Breng de tomaten op smaak met zout peper en oregano. Plet de teentjes knoflook met een mes en leg ze in de ovenschaal met schil en al.

Bak de zongedroogde tomaten op 120 graden in 3 uur droog in de oven. Klaar zijn je eigen DHZ zongedroogde tomaten.

Om de DHZ zongedroogde tomaten te bewaren kun je ze met knoflook en al in een pot doen en deze pot helemaal vullen met goede olijfolie. De olie die je hier later aan over houdt, is heerlijk over salades, vis of vlees. Niet weggooien dus.

Waarom ik DHZ zongedroogde tomaten maak

DHZ zongedroogde tomaten 1In mijn artikel over broodbeleg heb ik als voorbeeld beschreven wat er in een pakje ham te vinden is (klik hier om te lezen wat ik ontdekte). Het zelfde geldt eigenlijk voor zongedroogde tomaten die je in olie in een pot kunt kopen. Er zit vaak suiker in en er worden conserveringsmiddelen aan toegevoegd die ik niet graag wil eten. Maar, er is nog een reden. Ik vind het leuk om te doen, om te ontdekken hoe iets ontstaat en waar iets vandaan komt. En niet te vergeten dat DHZ zongedroogde tomaten ook nog eens super lekker zijn door bijvoorbeeld pasta’s, salades of als beleg op bijvoorbeeld brood/cracker/rijstwafel/omelet of wrap.

Laat je het weten als het is gelukt om DHZ zongedroogde tomaten maken?

 

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

13 Reacties

  • 5 jaar ago

    Oh zeker de moeite om eens te proberen!

    Ik heb je blog pas leren kennen en maakte al wat receptjes… Deze zal ook aan het ‘to make’ lijstje bijgevoegd worden! :)

    • 5 jaar ago

      Wat ontzettend leuk om te horen Ilse :) Dank je wel, ik hoop je nog veel te kunnen inspireren met lekkere receptjes.

  • Wat handig dit. Ga ik zeker eens proberen! xx

  • 5 jaar ago

    Dit recept sla ik zeker op! Ik vind zongedroogde tomaten heerlijk en op deze manier kun je er altijd genoeg voor jezelf maken! Sowieso is alles lekkerder als je het zelf hebt gemaakt haha. Misschien toch een beetje trots wat er als extra smaak bij in zit :)

    • 5 jaar ago

      Inderdaad, die smaak van trots proef ik ook altijd goed;)

  • 5 jaar ago

    Wat leuk om dit zelf te maken zeg! Ik vind zongedroogde tomaten altijd héérlijk, maar inderdaad een beetje zonde van de zooi die erbij zit. Ideale oplossing dus om het zelf te maken :)

  • 5 jaar ago

    Ooooo wat heerlijk dit ga ik zeker eens doen!!!!

  • willem
    5 jaar ago

    Zo lekker die geconsentreerde tomaat smaak. Liefst gebruik ik zelf pommedoro of trostomaat. Voor de “kick” ook vaak nog een beetje geroosterde paprika poeder en grof zeezout.

    • 5 jaar ago

      Wat een goede tip! Bedankt Willem.

  • Wow, dit lijkt me zo lekker!! En ook lekker goedkoop, want soms zijn ze best duur om te kopen -.-

  • Annemarie
    5 jaar ago

    Ze staan in de oven, nu nog 3uur wachten 😉

  • 5 jaar ago

    Leuk, ga ik morgen maken. Kan je ook vleestomaten gebruiken?

    • 5 jaar ago

      Sorry voor de late reactie Bert, ja ik denk dat dat wel kan! Laat je weten of het gelukt is? :)

Leave A Comment

Related Posts