Een spastisch gezonde darm

Mijn spastisch fantastische darmen

Een aantal jaren geleden, na een hoop dokteren, kreeg ik van de huisarts te horen dat ik het prikkelbaar darmsyndroom zou hebben. Op mij kwam het over alsof hij niet meer wist wat het anders kon zijn. Dat nam ik dus niet voor lief, na veel zoeken en lezen kwam ik er achter dat er verschillende namen worden gegeven aan dit “syndroom”, zoals de spastische darm. En eigenlijk zag die spastische darm er voor iedereen weer anders uit. Ik liet het er niet bij zitten en ben heel actief met mijn voeding in de weer gegaan. Nu ik weet wat voor mijn darmen wel en niet werkt, kan ik eigenlijk alles weer eten zonder grote problemen, ik heb weer een gezonde darm. Mijn studie geeft me inmiddels steeds meer verdieping, daarnaast vind ik het fijn om te blijven leren en ga ik graag naar bv lezingen.

Waar en bij wie moet je zijn

Dus ben ik vorige week naar een lezing geweest van Annette ter Heijden, een orthomoleculair therapeut. Zij geeft regelmatig interessante lezingen over voeding. Zo vind je hier onder in dit bericht verschillende tips en weetjes die ik onder andere van haar heb geleerd.

De lezing werd gegeven op een top locatie. Green passion bar, een flexwerk bar midden in Den Haag. Oh oh den haag mooie stad achter de duinen! Op een één of andere manier voel ik me in die stad altijd wel op me gemak. Dat terzijde, de greenpassion bar is dus een plek waar je als ondernemer kunt werken en in contact kunt komen met andere ondernemers. Tussen de middag kun je bij Franca aanschuiven voor een gezonde lekkere lunch a €5,- tot €7,50,-, waarbij rekening gehouden wordt met alle wensen ten opzichte van allergieën. Franca is de eigenaresse van de bar, en kan verrukkelijke dingen maken. Daarnaast is ze ontzettend goed in het leggen van verbanden tussen de verschillende ondernemers en maakt, haar persoonlijk contact met ieder individu, dat iedereen zich er thuis voelt. Ook voor een kop koffie en wat “verantwoord” lekkers kun je bij haar terecht, dus voor iedereen in het westen van Nederland, zeker doen! Ze is te vinden in de Haagse toren, op de begane grond.

Greenpassion

Een paar weetjes en advies voor spastisch goede darmen:

 • Eiwitten en vetten zijn ontzettend belangrijk voor de opbouw en het herstel van je cellen. Je organen zijn grote groepen cellen bij elkaar, zo ook je darmen dus. Eiwitten en vetten zijn goed voor het herstel en de opbouw van gezonde darmen. Niet alleen bij organen maar ook voor je immuunsysteem en spieren zijn eiwitten belangrijk. Vetten zijn o.a. ook voor je hersenen van groot belang.
 • Vezels maken je darmen schoon, ze zorgen voor een goede stoelgang en nemen de resten met voedingstoffen die niet verwerkt kunnen worden weer mee naar buiten. Groenten zitten vol met vezels. De “vezelrijke” producten in de supermarkt zitten vaak vol met suikers, welke de darm aanvallen.
 • Synthetische of geraffineerde voedingstoffen, kunnen je darmwanden aantasten. Je lichaam kan ze niet verwerken, je darmen werken dus heel hard voor niks, waardoor ze andere voedingstoffen mis kunnen lopen. Probeer zo weinig mogelijk light producten te nemen en eet bijvoorbeeld geen margarine. Eet gewoon lekker puur, zoals alle recepten op deze website.
 • Je ziet aan je ontlasting of je darmen goed zijn/haar werk doen. Is het plakkerig/vettig: dan neemt je darm, vet niet goed op. Stinkt je ontlasting? Dan neemt hij eiwitten niet goed op. Heb je veel last van gas? Dat zijn de koolhydraten die je lichaam niet goed kan opnemen.
 • Volwassenen missen vaak het enzym lactase in de darmen. Lactase zorgt voor de afbraak van lactose, wat in grote hoeveelheid voorkomt in melk. Wanneer je lichaam dit niet kan afbreken zorgt het voor irritatie maar kan je darm ook de goede voedingstoffen in melk niet meer opnemen.
 • Goede darmbacteriën zitten bijvoorbeeld in yoghurt of kwark. Deze zuivelproducten bevatten aanzienlijk minder lactose dan melk.
 • Prei, ui en knoflook als basis in je gerechten, zorgt voor een gezonde darm.
 • Groenten bevatten mineralen die balans brengen in je PH waarden, dit is tegen verzuring. Verzuring veroorzaakt verschillende klachten waaronder darmproblemen. Eet zo veel mogelijk groenten!
 • Suiker is een voedingsbron voor parasieten, suikerbehoefte kan dus een teken zijn dat er parasieten actief zijn en signalen naar je hersenen sturen, alsof er suiker nodig is. Parasieten zorgen echter voor een ongezonde darmflora.

 

 

 

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

6 Reacties

 • 7 jaar ago

  Wat zou je dan kunnen doen als je veel last hebt van gas door die koolhydraten?

  • 7 jaar ago

   Bedankt voor je reactie. Stuur mij even een mailtje met een specifieke vraag, dan kan ik je wellicht een advies geven:).

 • 7 jaar ago

  Leuk stuk!

 • 7 jaar ago

  Oke dat wetende dat mijn darmen eiwitten of vetten niet goed opnemen. Wat moet ik daar dan tegen doen of aanpassen?
  Interessant artikel!
  Carmen

  • 7 jaar ago

   Hoi Carla, Dank je voor je reactie! Stuur mij even een mail met informatie over jou situatie/klacht, dan kijk ik of ik wat voor je kan doen! :)

 • 7 jaar ago

  O aautomatische telefoon. Vult carmen in…ben carla

Leave A Comment