Groente bouillon, doe het zelf

bouillonGroente bouillon, of eigenlijk iedere soort bouillon, is één van de lastigste dingen om te kopen vind ik. Eigenlijk zit er tot nu toe in iedere variant wel een ingrediënt waarvan ik niet precies weet wat het is. Gistextract bijvoorbeeld, dat kan van alles zijn. Verder zit er vaak suiker in en andere conserveringsmiddelen. Als je geheel zonder kunstmatige toevoegingen wil eten, dan is een bouillonblokje echt een spelbreker. Ik hoor het dan ook graag als jullie een goede suggestie hebben.

Ik gebruik zelf wel eens bouillon blokjes, maar eet dan ook niet 100% “kunstmatig-ingrediënt-vrij”. In de weken of dagen dat ik dat wel doe maak ik zelf groente bouillon, ik maak aardig veel en kook het “restje” in met wat extra kruiden. Deze bewaar ik vervolgens in ijsblok-bakjes, als soort bouillon blokje.

Recept voor groente bouillon

Voor groente bouillon gebruik ik vaak restgroente, groente die ik niet op snij in een gerecht en waar ik ook geen sapjes van maak. Zoals bijvoorbeeld de stronk van bloemkool en broccoli, of een halve paprika (omdat paprika overheersend kan zijn gebruik ik regelmatig maar een halve.

groente-bouillonIngrediënten:

  • stronk van de bloemkool
  • rest van 2 of 3 prei
  • 1/2 paprika
  • 1/2 venkel
  • 2 flinke handen bladselderij
  • snuf zout

Breng 2 liter water met bovenstaande ingrediënten aan de kook. Laat het op een zacht vuurtje minimaal een uur intrekken. Je kunt de bouillon eventueel verder op smaak brengen met biologische soja saus (moet je van houden).

Ik snij meestal wat verse groenten fijn en doe deze in een kom, twee scheppen groente bouillon er over en je hebt een lekker tussendoortje. In een thermoskan kun je dit ook goed mee naar je werk nemen.

Tip voor overige groente bouillon

Heb je groente bouillon over, laat het inkoken met wat extra kruiden erin. Je houdt een klein laagje groente bouillon over met een hele sterke smaak. Hoe verder je inkookt, hoe meer smaak. Test dit ook gerust even uit, voordat je de overige groente bouillon in een ijsblok-bakje doet en ze in de vriezer bewaard zodat je toch een soort groente bouillon blokje hebt.

Maak een lekkere soep, bijvoorbeeld één van de volgende soepen:

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave A Comment

Related Posts