Zelf een frikandel speciaal maken

Een frikandel speciaal, met stip op 1, mijn absolute favoriet. Maar om nu te zeggen dat je je lichaam daar een plezier mee doet… Niet echt.

Dus bedenk ik me al maanden dat ik het zelf moet maken. Ik had al eens op internet een recept gelezen waarbij pvc buizen gebruikt werden en dat leek me wel grappig. Wil je geen PVC gebruiken? Gebruik dan een bamboe pijp. Iets lastiger aan te komen, maar wel veiliger in verband met mogelijk vrijkomen van gifstoffen uit de PVC. Het recept heb ik verder aangepast naar eigen smaak.

Daar gingen we dus eindelijk, gisteren. Wat een feest!

frikandel speciaal

IngrediΓ«nten:

  • 500 gram fijn gemalen rundvleesgehakt
  • 250 gram fijn gemalen kippengehakt
  • 2 eieren
  • 1 tot 2 eetlepels cayenne peper (hang van je smaak af)
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel masala kruiden (ik gebruik altijd hindoestaanse kerrie masala)
  • 1 eetlepel komijn poeder
  • 1 eetlepel gember poeder
  • 2 eetlepels zwart mosterdzaad (je kunt ook pittige mosterd gebruiken)
  • 1 rode ui (vers)
  • 3 tenen knoflook (vers)
  • 60 gram amandelmeel
  • 1 meter pvc buis van 32 mm doorsnede (a €2,60 bij de Gamma)

Laat de pvc buizen of bamboe pijpen op maat zagen, of doe het zelf. Ter grote van een frikandel zeg maar. De verleiding is groot om een frikandel te maken van 1 meter lang, maar dat is niet handig, gezien pvc buis niet buigt.

Mix met de blender, de eieren, kruiden, ui en knoflook tot een gladde massa. Voeg dit aan het vlees toe en kneed lekker door, doe dit met liefde. Voeg dan de amandelmeel toe en prop de pvc buizen vol met jou frikandellen mengsel. Probeer er voor te zorgen dat er geen luchtbellen ontstaan, door goed aan te drukken.

frikandel

Zet een pan met water op het vuur. Als het kookt mag het op het laagste vuur staan, zodat het tegen het kookpunt aan blijft hangen. Kook de gevulde pvc buizen 10 minuten, haal ze er uit en je kunt je frikandel er zo uitduwen. Dan nog even bakken in wat olijf olie en klaar:). De vraag is natuurlijk smaakt het ook naar frikandel?

JA!!

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

19 Reacties

  • Yeejjj, leuk! Ik ga eerst even naar de Gamma en daarna de uitjes choppen. Wat een cool receptje.

  • 4 jaar ago

    Het idee is erg goed, alleen het gebruik van PVC pijp raad ik toch echt af. PVC is niet voedselveilig en behoorlijk giftig.
    Een betere manier zou zijn om frikandellen te vormen met de hand en dan de rollen in plasticfolie. En dan zacht koken.

    • 4 jaar ago

      Bedankt voor je reactie Cecilia. Ik denk dat, na wat rond lezen en gevraagd, het wel mee valt. Het is niet goed om PVC te verhitten tot de structuur veranderd (smelt of brand), maar dat gebeurd niet tot de 100 graden. Maar goede tip, scheelt weer een ritje Gamma.

  • 4 jaar ago

    Wat onwijs leuk dit zeg! πŸ˜€

  • 4 jaar ago

    Geweldig dit :) Gewoon je eigen frikadellen maken, dat is het laatste waar ik eerlijk gezegd aan gedacht had.

  • 4 jaar ago

    Gaaf!.. Die ga ik ook eens proberen πŸ˜‰

  • 4 jaar ago

    Hahaha super leuk! Op de foto ziet hij er ook lekker uit :)

  • 4 jaar ago

    Pvc koken in water? Moet ook niet gezond zijn

    • 4 jaar ago

      Er kunnen giftige stoffen vrijkomen bij pvc wanneer je het zodanig verhit dat de structuur veranderd. Dat is in dit geval ZEKER NIET het geval gelukkig. Je zou het ook kunnen proberen met plastic (magnetron)folie, al heb je daar misschien dan ook geen goed gevoel bij. Als je het niet wil doen, dan is er gelukkig altijd nog de snackbar:).

  • 3 jaar ago

    Ik denk dat het gezonder is om een echte frikandel uit de frituur te eten….synthetische stoffen uit pvc lekken al vanaf 50 graden celsius lieverd ?

    • 3 jaar ago

      Ik heb de perfecte oplossing gevonden. Gebruik een stuk bamboe pijp. Moeilijker verkrijgbaar, maar wel beter! Ik zal de tip ook in het artikel zetten. Fijne avond

  • Jan de Loodgietert
    1 jaar ago

    Ik kan je wel vertellen dat pvc zeker anders (slapper) word door het te verwarmen.
    Het.word slapper omdat er weekmakers inzitten en deze zijn op hun beurt weer kankerverwekkend.

    • Myass
      10 maanden ago

      Je hebt nu al onder verschillende nameb gereageerd. Misschien moet iemand jou vol proppen net gekookte pvc.

      • 9 maanden ago

        Wauw, ben je hier trots op?
        Groetjes Kim (en altijd Kim).

  • Dirk
    8 maanden ago

    Zou je dan niet gewoon een koper buisje nemen? Dat wordt voor de waterleiding gebruikt, ittt pvc waar de afvoer van gemaakt is

    • 8 maanden ago

      Goede tip Dirk!

  • Karin
    3 maanden ago

    Je kunt de frikandellen ook spuiten met een spuitzak.

    • 3 maanden ago

      Super goed idee:) Dank je wel!

Leave A Comment

Related Posts