Havermout: Redenen om vaker een recept met havermout te maken!

Op Pure Foodie vind je lekkere en gezonde recepten die van havermout zijn gemaakt. Heb je er al eens één geprobeerd?

Havermout en waarom je er meer van zou moeten eten- op purefoodie.nl

Na het lezen van dit artikel ga je dat zeker doen. Haver is één van de gezondste graansoorten die er is. Het is een bron van vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten en biedt daardoor diverse gezondheidsvoordelen.

In dit artikel lees je de gezondheidsvoordelen van haver, welke vitamines en mineralen het bevat en of het eten van havermout geschikt is tijdens het afvallen.

Waarom haver gezond is

Bescherming tegen hart- en vaatziekten: een te hoog cholesterolniveau kan de kans op het krijgen van een hartziekte vergroten. Het eten van haver kan helpen om het cholesterolniveau te verlagen.

Uit onderzoek in 1994 door het Division of Endocrinology and Metabolism is gebleken dat de oplosbare vezel beta-glucan in haver het bloedcholesterol verlaagd. Beta-glucan zorgt ervoor dat vet en cholesterol minder goed worden opgenomen.

Ook bindt beta-glucan zich in de darm met cholesterolrijk galzuur (dat door de lever wordt geproduceerd om de spijsvertering te bevorderen) en zorgt ervoor dat op die manier het cholesterol uit het lichaam verwijderd wordt.

Daarnaast bevat havermout het antioxidant avenanthramide. Deze antioxidant zorgt ervoor dat er meer stikstofoxide wordt aangemaakt. De stikstofoxide zorgt het verwijden van de bloedvaten waardoor bloed beter stroomt en de kans op het krijgen van een hart- en/of vaatziekte wordt verkleind.

Reguleren van de bloedsuikerspiegel: door overgevoeligheid of resistentie van het hormoon insuline ontstaat diabetes 2. De beta-glucanen in haver hebben een positief effect op de bloedsuikerspiegel en zorgen voor een verminderde insulinegevoeligheid.

Bij een onderzoek in 2008 door de Medizinische Kliniek onder diabetes-2 patiënten met ernstige insulineresistentie is gebleken dat na 4 weken havermout eten de dosering van insuline met 40 procent kon worden verminderd.

Gezonde spijsvertering: de oplosbare vezel beta-glucan in haver draagt bij aan een gezonde spijsvertering, doordat het de groei van goede bacteriën in het spijsverteringskanaal bevordert. Het eten van haver kan constipatie voorkomen.

De vitamines en mineralen van haver

100 gram haver bevat 51 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine B1. Daarnaast bevat de haver 56 mcg foliumzuur, 1,3 mg pantotheenzuur, 0,1 mg vitamine B2 en 0,1 mg vitamine B6.

100 gram haver biedt maarliefst 246 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan mangaan. Ook is de haver rijk aan fosfor (523 mg), magnesium (177 mg), koper (0,6 mg), ijzer (4,7 mg) en zink (4 mg).

Kun je haver eten tijdens het afvallen?

Als je wil afvallen, past haver goed in je dieet. De beta-glucanen in haver zorgen ervoor dat het langer duurt voordat de maag geleegd wordt, waardoor je langer een vol gevoel houdt. Hierdoor zal je niet snel te veel eten.   Daarnaast zorgen de beta-glucanen ervoor dat er een hormoon vrijkomt die aangeeft dat je voldoende gegeten hebt. Dit hormoon kan ervoor zorgen dat je minder calorieën eet en kan de kans op het krijgen van obesitas verkleinen.

Samenvatting

Haver is een gezond graan rijk aan voedingsstoffen. Het eten van haver kan bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten, kan de bloedsuikerspiegel reguleren en draagt bij aan een gezonde spijsvertering. Daarnaast kan haver je helpen met afvallen.

Haver past binnen een gezond voedingspatroon. Om optimaal te kunnen genieten van alle gezondheidsvoordelen die haver te bieden heeft, is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en dagelijks voldoende te bewegen.

In dit artikel vind je heerlijke havermout ontbijt recepten. Daarnaast is havermout ook goed te gebruiken in hartige gerechten zoals in deze recepten:

Groenteburger van wortel en courgette

Champignon – quinoa koekjes

Probeer deze recepten uit en verbeter daarbij ook nog eens je gezondheid.

Bronnen:

[1] Medizinische Klinik. (2008). Clinical benefit of a short term dietary oatmeal intervention in patients with type 2 diabetes and severe insulin resistance: a pilot study. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18095234

[2] Division of Endocrinoly and Metabolism. (1994). Oat beta-glucan reduces blood cholesterol concentration in hypercholesterolemic subjects. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7956987

[3] Bjarnadottir, A. Oats  101: Nutrition Facts and Health Benefits.  https://authoritynutrition.com/foods/oats/ [4] Palsdottir, H. 9 Health Benefits of Eating Oats and Oatmeal. https://authoritynutrition.com/9-benefits-oats-oatmeal/

[6] Nutrition Facts. http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5708/2

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave A Comment