High tea, verantwoord lekker

Ik ben gek op zoet, en mijn vriendinnen ook. Voor een vriendinnendate maakte ik een heerlijke high tea, lekker, zoet, hartig, variatie, maar wel redelijk verantwoord was mijn bedoeling. Het is aardig gelukt vind ik zelf. Deze high tea is natuurlijk niet echt gezond en zeker niet wanneer je er te veel van eet, maar ik heb zoveel mogelijk pure, onbewerkte producten gebruikt en gelet op de oorsprong van de producten. Daarnaast heb ik zo veel mogelijk voor biologische producten gekozen.  Ik vind het belangrijk om van het leven te genieten en daarom blijf ik dit soort dingen gewoon lekker doen. Als je maar bewust bent van wat je doet, dan heb je er zelf voor gekozen. Op Facebook kreeg ik ontzettend leuke reacties op mijn foto, dus vandaar nu een uitgebreider verslag EN de recepten van de high tea.

High tea, de voorbereiding.

etagère high teaGenoeg geklets over gezond enzo, de high tea. Wat was het een succes. Het valt of staat natuurlijk met een goede voorbereiding. Dat betekent dat je zoveel mogelijk dingen een dag van te voren maakt, of een aantal uur van te voren, zodat je vlak voor aanvang bezig kunt zijn met de opmaak van je high tea tafel. Dit lukte bij mij  niet helemaal (lees: de yoghurt taart maakte ik 2 uur van te voren terwijl hij 2 uur moet opstijven), maar gelukkig liep het goed af.

Ik hou ontzettend van kleur, zo stopte ik een paar reepjes paprika in een schattig porseleinen kopje en zette ik een zelfgemaakte etagère neer van oude bordjes en kopjes. Verder stond er een gekleurde kaars en heb ik overal op tafel bloemen neergezet. Samen met wat fleurige servetten en gekleurde bordjes was de high tea tafel één groot kleurenpalet. En buiten scheen de zon. Heerlijk.

 

High tea, de hapjes

IMG_3479Een high tea is een fenomeen dat overgewaaid is uit Engeland. Thee drinken voor de hogere klasse, met luxe hapjes omdat de hertogin destijds om 16u trek kreeg. Ik vind een high tea vooral een gezellige gelegenheid om met vriendinnen bij te kletsen terwijl je iets lekkers eet. Hartig en zoet, zodat je een hele middag aan tafel kunt blijven zitten. Ik zou niet lunchen als je in de middag een high tea hebt gepland. Je kunt het trouwens ook prima in de ochtend plannen. Ik maakte de volgende lekkernijen voor deze high tea.
Sushi, zoals ik eerder heb gemaakt met quinoa. Klik hier voor het recept. Verder zette ik enkele kopjes met rauwkost op tafel, voor de vitaminen.

Ik maakte bonbons van witte chocolade eieren in pure chocolade gedoopt. Ik gebruikte hiervoor een bonbonmall. Deze zijn regelmatig verkrijgbaar bij de action voor weinig. Ik zette er een wit paaseitje in en goot deze over met pure chocolade (80%cacao). Even opstijven in de koelkast en je hebt een verrassende bonbon.

De yoghurttaart was fantastisch. Ik heb me laten inspireren door één van de taarten uit mijn lijst met mooiste verantwoorde taarten, maar maakte er uiteraard mijn eigen versie van. Hieronder staan de ingrediënten ongeveer, ik ben vergeten ze exact op te schrijven. Als ik m nog een keer maar binnenkort, pas ik m aan. Zie hieronder de recepten. Daarnaast maakte ik ook nog cupcakes met een chocolade cheese topping (recept hieronder). Voor de hartige trek tijdens deze high tea, had ik sandwichrolletjes met speltbrood, zelfgemaakte kruidenboter en kaas. Ik rolde het brood uit met een deegroller en na het beleggen rolde ik ze weer op. Als laatst maakte ik nog fruit spiesen, van verse aardbeien met banaan. Ik had nog wat gesmolten chocola over, deze heb ik er in slierten overheen gegoten voor het effect.

Recept yoghurt/room taart:

yoghurt taartIk heb een kleine taartvorm gebruikt voor deze taart. Wil je een “normale” taartvorm gebruiken, doe dan de ingrediënten keer 2.

Voor de bodem heb ik 5 jodenkoeken gebruikt, je zou ook bastogne koeken of zelfgemaakte verantwoorde koeken kunnen gebruiken. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine en meng deze samen met 50 gram gesmolten roomboter. Druk stevig aan in je taartvorm.

Klop 200 ml slagroom met 2 eetlepels vanille suiker (zelfgemaakt) stijf. Spatel hier ongeveer 200 ml yoghurt door heen. Voeg ook 3 eetlepels honing, de rasp en het sap van 1/2 limoen aan toe.

Laat ondertussen 4 gelatine blaadjes weken in koud water. Voor de vegetariërs, gebruik agar agar (verkrijgbaar bij de toko). Haal de blaadjes gelatine na 5 minuten uit het water en doe ze samen met 5 eetlepels water in een pannetje. Verwarm langzaam, laat NIET koken. Voeg de gesmolten gelatine langzaam toe aan het yoghurtmengsel.

Giet het yoghurtmengsel in je taartvorm en laat minstens 2 uur opstijven. Heb je iets minder tijd, net zoals ik? Zet het dan eerst een uur in de vriezer.

Recept cupcakes:

 • cupcake100 gram roomboter
 • 50 gr biologische rietsuiker
 • 50 gram dadelsiroop
 • snufje zout
 • 1 eetlepel cacao poeder
 • 3 eieren gesplitst.
 • 50 gram yoghurt
 • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
 • 100 gram havermout
 • 50 gram amandelmeel

Mix de roomboter met de suiker, de dadelsiroop, zout en cacaopoeder tot een romige massa. Splits de eieren en voeg het eigeel toe aan de botermassa. Klop de eiwitten stijf en zet apart. Voeg aan je boter mengsel de yoghurt, bakpoeder, havermout en amandelmeel toe en mix enkele minuten goed door. Spatel er als laatst de eiwitten doorheen en giet het beslag in een cupcake vorm. Bak 60 minuten op 160 graden gaar.

Topping:

 • 200 gram monchou
 • rasp van 1/2 limoen
 • 4 eetelepels honing
 • 1 gesmolten pure chocolade reep a 150 gram

Meng alle ingrediënten door elkaar, en beng met een spuitzak toefjes aan op de cake.

 

Eetsmakelijk en een fijne dag!

 

 

 

 

 

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave A Comment

Related Posts