Kaneelcake! Veganistisch, suiker-, lactose- en glutenvrij

Zoals jullie weten ga ik heel erg bewust met mijn voeding om. Niet alleen vanwege mijn gezondheid, ook voor de gezondheid van de aarde. Ik word me steeds bewuster van de gevolgen van ons eetgedrag. De plastic verpakkingen, de dierlijke producten, de suikers. Het draagt allemaal niet bij aan de algemene gezondheid. Sterker nog, het heeft vreselijke gevolgen. Dus vandaar een 90% bewuste kaneelcake. Ik heb de ingrediënten tenslotte niet zelf geplukt of gemaakt. De kaneelcake is wel biologisch, glutenvrij, suikervrij, lactosevrij en geheel vrij van dierlijke producten. Oh en niet geheel onbelangrijk, ik heb twee stukken op. Achter elkaar. Het was heerlijk!



kaneelcake

Recept veganistische kaneelcake

Ingrediënten kaneelcake

  • 150 gram cashewnoten
  • 3 dadels
  • 150 ml plantaardige melk  (amandelmelk, sojamelk, rijstmelk)
  • 1 banaan
  • 100 gram meel (boekweit, rijstmeel, amandelmeel, speltmeel, wat je in huis hebt. LET OP: speltmeel is niet glutenvrij)
  • 1 theelepel wijnsteen bakpoeder
  • 2 theelepels kaneelpoeder

Voor deze kaneelcake heb ik wijnsteen bakpoeder gebruikt, maar ik denk dat het zonder bakpoeder ook een prima kaneelcake zou zijn geweest. Heb je dit niet in huis? Probeer het eens zonder en laat me even weten hoe het was :).

Mix de cashewnoten, dadels met de plantaardige melk in een keukenmachine. Pak nu een mixer (tenzij je een grote keukenmachine hebt) en mix de cashewnoten puree met de banaan en de meel. Voeg de bakpoeder toe (of niet) en breng op smaak met een snufje zout en flink kaneelpoeder.

Zout zorgt ervoor dat de zoete smaken beter naar voren komen. Let er wel op dat je niet per ongeluk zoute cashewnoten gebruikt. Dat doet je kaneelcake geen goed.

Bij een springvorm van 20 centimeter: Bak de kaneelcake op 170 graden in 30 minuten gaar. Heb je een grotere springvorm, dan moet je goed opletten en de kaneelcake iets minder lang in de oven zetten waarschijnlijk.

Verrassend of niet, is deze cake heerlijk met een lekker knapperig stukje appel:)!

Eetsmakelijk! Volgen jullie me al op Facebook?

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

31 Reacties

  • Annick
    3 jaar ago

    Klinkt heerlijk!

  • Danielle
    3 jaar ago

    Hoi, als je speltmeel gebruikt is hij niet glutenvrij, lijkt me wel belangerijk om er even bij te zetten.

    • 3 jaar ago

      Hoi Danielle, bedankt voor je reactie. Ik ben er van uit gegaan dat mensen met een gluten allergie dat wel weten. Maar ik zal het er nog even bij vermelden:) Fijne avond!

  • nanda
    3 jaar ago

    Gisteren gemaakt. Heel erg lekker!!

    • 3 jaar ago

      Wat super leuk om te horen Nanda! Ik heb vandaag mijn laatste stukje op bij het ontbijt:)

  • kimmy
    3 jaar ago

    spelt is niet glutenvrij !!

    • 3 jaar ago

      Klopt Kim (mooie naam;)). Ik ging er van uit dat degene met een gluten allergie dat wel zouden weten, maar zal het er nog even bij zetten voor de zekerheid. Fijne avond !!

  • Marloes
    3 jaar ago

    Ik heb hem net gemaakt. Heel erg lekker, ik heb nog niet eerder een vegan cake gemaakt. En ik vind hem best stevig, is dat altijd of heb ik iets fout gedaan. Doet niet af aan de smaak hoor maar ik vroeg het me af ☺️

    • 3 jaar ago

      Wat leuk om te horen Marloes, dank je wel voor je reactie:)! Hij is inderdaad best stevig, dus dat klopt wel! Fijn dat ie goed gelukt is. Fijne avond

  • Manon van Rossum
    3 jaar ago

    Inplaats van cashewnoten een noten mix gebruikt en inplaats van kaneel speculaaskruiden gedaan als meel amandelmeel gebruikt. De taart is heerlijk! Knapperig aan de buitenkant en lekker smeuïg aan de binnenkant. Top recept. Ook dus fijn aan te passen aan smaak en allergie. Groet Manon

    • 3 jaar ago

      Wat een goed idee om andere noten te gebruiken! Bedankt voor het delen Manon, dat ga ik ook een keer proberen:)

      • Sindy diepeveen
        3 jaar ago

        Hoi. Ik probeer steeds een reactie te plaatsen maar elke keer is hij weer weg :(
        Kun je de taart ook invriezen of kun je hem ook aantal dagen bewaren?

        Groetjes sindy

        • 3 jaar ago

          Hoi Sindy, Ik keur de reacties normaal gesproken direct goed. Ik was dit weekend een weekend weg, vandaar dat het even duurde en je de reactie niet direct terug zag. Sorry voor de vertraging :).
          Bedankt voor je reactie, uit eigen ervaring weet ik dat je de taart een dag of 4 met gemak kunt bewaren. Invriezen heb ik nog nooit geprobeerd. Maar ik verwacht dat dat ook wel moet lukken.
          Ik hoop dat het lukt! Liefs, Kim

  • Sindy
    3 jaar ago

    Hoe lang is de cake/taart houdbaar en kun je he evt ook invriezen?

  • Sindy
    3 jaar ago

    Hoe lang kun je de taart bewaren? En kun je hem evt ook invriezen?

    Groetjes sindy

  • Annemarie
    2 jaar ago

    Hoi hoi!
    Deze taart ga ik maken voor mijn verjaardag (deze week)… krijg al trek als ik er naar kijk!
    Alleen ik heb kaneelstokjes die ik wil gebruiken maar heb geen idee hoeveel stokjes ik dan moet gebruiken. Heb jij hier ervaring mee?

    Groetjes,
    Annemarie

    • 2 jaar ago

      Hoi Annamarie, Ik ben heel benieuwd hoe de taart lukt! Ik zou de kaneelstokjes laten weken in de plantaardige melk. Dan trekt de smaak daar in en heb je alsnog de smaak van kaneel. Laat je me weten of het is gelukt? Fijne verjaardag alvast!

  • Annemarie
    2 jaar ago

    Ha Kim,
    Ik zie toch even af van het kaneel stokje. Ik heb heel internet afgespeurd en er staat dat de smaak van poeder of kaneelstokje het zelfde is, maar bij stokje de textuur kan veranderen. Tja als ik een taart voor het eerst ga maken, wil ik hier geen risico lopen. Volgende week plaats ik wel een berichtje 😉

  • Corrie Zandbergen
    2 jaar ago

    Hoi ik heb nu net pas dit heerlijke recept gevonden. Mijn vragen zijn :
    Welke soort dadels gebruik je hiervoor en ik heb ongebrande cashewnoten in huis. Zijn deze goed of moeten ze gebrand zijn.
    Heb er zin in om het te gaan maken

    • 2 jaar ago

      Hoi Corrie, bedankt voor je reactie! Ik gebruik medjoul dadels, ze zijn zacht en groot. Je kunt ook kleinere dadels gebruiken, voeg er dan 1 extra toe. Ongebrande cashewnoten zijn prima! Heel veel bakplezier. Laat je me weten hoe hij is gelukt? Liefs, Kim

  • Wilma
    2 jaar ago

    Hey Kim,
    Ik las net je reactie op Corrie en daar wou ik toch even op reageren. De meeste dadels die hier in Nederland verkocht worden in supermarkten enz. zijn gedrenkt in glucosesiroop en zitten dus vol met suiker. Je herkent ze aan het feit dat ze glansen. De ongezoete zijn dof en zien er uit alsof ze heel oud zijn. Als je ze in de supermarkt koopt staat het wel op de verpakking, koop je ze op de markt, dan kun je er even naar vragen.
    Het lijkt me trouwens een erg lekker recept. Ik ga hem binnenkort maken.

    Groetjes,
    Wilma

    • 2 jaar ago

      Bedankt voor je toevoeging Wilma, dat klopt helemaal. Mijn advies, altijd goed lezen en als je het niet kunt vinden even navragen. :) Fijne dag vandaag. Liefs, Kim

  • Elisabeth
    1 jaar ago

    zou je er appel in kunnen doen?

    • 1 jaar ago

      Excuses voor de late reactie, maar dat kan absoluut!

  • José
    1 jaar ago

    Ik kan mijzelf niet aanmelden voor je nieuwsbrief?!

  • linda
    11 maanden ago

    Wauw, hij is superlekker! Fijn zo’n simpel recept zonder ei en olie enzo. Hij was wel erg compact en droog bij mij dus de volgende keer ga ook eens appeltjes proberen. Maar de smaak wat top. Heerlijk zoet en vol van smaak (ik had rijstmelk met hazelnoot gebruikt). Dankjewel voor het delen van dit fijne recept. groetjes linda

    • 11 maanden ago

      Bedankt voor je enthousiasme! En wat een super goed idee om er ook stukjes appel doorheen te doen. Ga ik ook proberen :)! Eetsmakelijk, liefs Kim

  • Maaike
    10 maanden ago

    Heb dit recept net gemaakt. Het was echt veel te weinig voor een ronde taartvorm dus heb er maar muffins van gemaakt. Ook prima maar dus echt te weinig voor die taart. Heb er een appel doorheen geraspt. Heerlijk.

  • Mt
    5 maanden ago

    Hoi Kim. Mag ik een kritische noot plaatsen ;). 90 % bewuste kaneelcake, maar dan wel met producten waarvan 90% van Verweggistan gehaald moeten worden. Dat geeft mij een dubbel gevoel… We vinden het doodnormaal dat deze producten in onze supermarkt liggen, maar zijn niet ‘van hier’. Ze zijn lekker daar hoor je me niet over.
    Verder heb je een leuk blog, ik lees het met interesse…

    • 5 maanden ago

      Hoi Mariet, natuurlijk mag dat! Graag zelfs, want je hebt helemaal gelijk. Inzet afgelopen jaar ben ik me daar ook nog veel bewuster van geworden. Geen vlees eten is 1, maar lokale producten kopen en eten is net zo belangrijk!
      Bedankt voor je toevoeging en fijn dat je met plezier meeleest!
      Liefs,
      Kim

Leave A Comment

Related Posts