Klein chocolade toetje

Bij een kersttafel hoort een lekker toetje. Meestal zit ik bomvol na zo’n uitgebreide maaltijd, maar zonder toetje is het toch niet helemaal af. En in een toetje hoort chocola! Ik ging opzoek naar een klein recept voor een klein chocolade toetje. Ik liet me inspireren door recepten om zelf snickers te maken..  het werd een succes. Ik ben alleen niet de beste in de uitstraling van kleine gerechten. Dus let niet op hoe het er uit ziet.. maar proef! Het voldoet qua smaak aan al je verwachtingen van een toetje. Althans aan die van mij.

Chocolade toetje

Recept voor een klein chocolade toetje

Voor dit recept heb ik zelf karamel gemaakt. Heb je niet zo veel tijd, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om dit kant en klaar te kopen. Het kleine chocolade toetje bestaat uit verschillende lagen. Ik loop ze stap voor stap met je door.

Stap 1  Chocola

Bekleed een ovenschaal met bakpapier. Smelt 150 gram pure chocola met een eetlepel pindakaas. Giet het op het bakpapier in de ovenschaal. Zet het in de koelkast.

Stap 2 Zelfgemaakte karamel in het chocolade toetje

Als je besluit zelf karamel te maken moet je de aandacht er even goed bijhouden. Het is namelijk niet zo makkelijk als het lijkt.

Ingrediënten:

  • 350 gram rietsuiker
  • 300 ml room
  • 100 gram roomboter

Gebruik een goede pan met dikke bodem. Tip: een pan met een hoge rand is prettig. Zet de pan op een gemiddeld vuurtje. Strooi eerst een klein beetje suiker in de pan. Laat het smelten en voeg rustig steeds een beetje suiker toe. Zet ondertussen een pan met de room op een ander pitje. Hou in de gaten. Als het kookt wil je de room echt al van het vuur af hebben, anders stroomt het over.

Als alle suiker gesmolten is doe je langzaam de room erbij. De suiker komt om hoog. Pas op dat het niet overstroomd. Dat geeft een gigantische bende (ervaring). Roer met een houten lepel goed door tot alle suiker is opgelost. Haal van het vuur en voeg de boter in blokjes toe.

Laat de karamel afkoelen. NIET met je vinger in de pan, het is gloeiend heet! Als het is afgekoeld giet je de karamel over de afgekoelde laag chocola.

Stap 3 Granola voor extra bite

Deze stap kun je weglaten, maar geeft een verrassende bite!

Strooi wat zelfgemaakte granola (muesli) over de karamel voordat je overgaat op stap 4. Je kunt er ook voor kiezen om noten te hakken en te verdelen over de karamel.

Stap 4 De roomlaag

Voor de roomlaag heb je de volgende ingrediënten nodig

250 gram mascarpone, zaden van een vanille stok en rasp van een limoenschil. Meng alles goed door elkaar en smeer de mascarpone over de karamel. Is de karamel nog erg zacht? Doe de mascarpone dan in een spuitzak en verdeel goed.

Stap 5 nog een klein beetje chocola

Smelt nog eens 100 gram pure chocola met een eetlepel pindakaas en giet het over je mascarpone laag.

Je kleine chocolade toetje is klaar. Zet het weg in de koelkast en blijf er af tot je gasten komen!

😉

Fijne kerst allemaal! Ik ga ook even vakantie houden. Ik zie jullie weer in het nieuwe jaar! Heb je vragen of verzoekjes voor komend jaar? Just ask :)

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave A Comment