Kipburger, daarmee zit je altijd goed. Tenminste, ik wel, thuis. Zo af en toe bestellen wij bij Burgerzaken in Harderwijk, ze maken prima burgers. Één van de redenen dat ik deze foodblog begon, is de eigenwijsheid en het stemmetje in mijn hoofd dat altijd roept: “Dat kun jij beter”. Een plakje extra augurk of paar ringen rode ui, een goede salsa en een yoghurtsaus, het verlangen naar een nog betere burger is groot. Aan de slag dus, om de perfecte kip burger te maken!
Zijn kipburgers gezond?
Thuis krijg ik een verbaasde blik, als ik benoem dat kipburger eten heel goed past in een gezond voedingspatroon. Nee. dat betekent niet dat de kipburger groen is en geen smaak heeft ;). Bij ieder zelfgemaakt gerecht van pure en natuurlijke ingrediënten is het zo, dat wanneer je het met mate eet, het helemaal geen probleem hoeft te zijn. Mits je allergisch bent of overgevoelig voor één van de ingrediënten.
Doordat deze kipburger gemaakt is van biologisch vlees, zelfgemaakte sauzen (yoghurt saus, salsa en eventueel zelfgemaakte mayo) en aangevuld is met groenten, kun je spreken van een verantwoorde burger. Als jij gedurende de dag groente eet, dan is het helemaal niet erg om een keer iets minder groente te eten bij je avondmaaltijd. Wil je liever geen vlees eten? Maak dan een groenteburger! Je kunt er overigens ook heel goed een lekkere salade (klik voor inspiratie) bij serveren.
Wat betreft het brood, ik ben van mening dat wanneer je gluten kunt verdragen, het geen probleem is om af en toe een broodje te eten. Ik eet zelf ongeveer 1 a 2 keer in de week bij 1 maaltijd brood. Je kunt het broodje ook weglaten.
Wil je een vegetarische versie van een gezonde burger? Zie de volgende recepten:
Het recept voor de perfecte kipburger
Ingrediënten voor 5 burgers
- 500 gram kipgehakt
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 grote rode ui
- 1 ei
- 50 gram amandelmeel
- Zout en peper
Snipper de rode ui zo fijn als je kunt. Meng het kippengehakt met de rest van de ingrediënten. Kneed met je handen goed door elkaar en leg in de koelkast terwijl je de rest klaarmaakt.
Salsasaus
Deze salsasaus kun je in plaats van of extra op de kip burger serveren, dat is geheel aan jou. Meng voor deze salsasaus onderstaande ingrediënten door elkaar in een kom.
- Gepelde tomaten uit blik (alleen de tomaten, van 1 blik). Snij de tomaten klein.
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 2 augurken in kleine blokjes gesneden
- 1/2 rode ui, fijn gesnipperd
- peper en zout
- Verse peterselie fijngehakt
Avocadospread
Prak een avocado met het sap van een halve limoen, peper en zout door elkaar.
Yoghurtsaus
Meng onderstaande ingrediënten door elkaar voor een simpele yoghurtsaus
- 2 eetlepels Griekse of Turkse yoghurt
- 1 eetlepel zelfgemaakte mayonaise of mayonaise zonder suiker (probeer een zo puur mogelijke mayo te kopen).
- 1/2 komkommer klein gesneden
- 1 uitgeperst teentje knoflook
- peper en zout.
Stap voor stap je kipburger bouwen
-
Gril je broodje aan de binnenkant even op een grillpan. Heb je weinig tijd of geen zin? Laat deze stap dan achterwege.
- Verdeel het op smaak gebrachte gehakt in 5 ballen. Druk de gehaktbal plat en bak je burger in een klein beetje olie aan beide kanten goud bruin. Zorg dat je burger goed gaar is.
- Beleg je broodje met avocadospread
- Leg hier bovenop een beetje verse sla naar keuze.
- Leg je burger op het bedje van sla.
- Smeer de burger in met yoghurtsaus
- Leg er een plak tomaat en wat dunne plakjes augurk op
- Optie: Een plakje kaas of geitenkaas.
- Optie; Beleg je kipburger als laatst met bovenstaande salsa.
- Leg de bovenkant van het broodje op de burger en steek er een prikker doorheen.
Eetsmakelijk;)
Wat vond je van dit recept? Ik vind het altijd leuk om te horen of een recept in de smaak valt!
Deel gerust via social media met de grootste kipburger liefhebber die je kent.
Zo, die ziet er goed uit! Ik ga het recept bewaren, want dit wil ik binnenkort een keer gaan maken.
Zeker doen Dalinka! Leuk om te horen, thnx! 😉