Perfecte knolselderijsoep

Het knolselderijseizoen is al voorbij, maar ergens uit de kassen kwam gelukkig nog een partij, want ik kon ze zaterdag krijgen op de markt. Niet zo lekker als vers uit het land, maar hij deed het perfect in deze knolselderijsoep. Ik kan rustig zeggen dat knolselderij mijn favoriete groente is. En daarom dat dit misschien ook wel de perfecte soep geworden is. Heerlijk om met pasen op tafel te zetten!

knolselderijsoep

Zelf bouillon trekken

Voor deze knolselderijsoep heb ik zelf bouillon getrokken. Dit kan je doen volgens het recept zelfgemaakte bouillon. Ik deed het iets anders dit keer. Ik maakte bouillon van pulp wat ik over had na het maken van sapjes met mijn slowjuicer. Pulp van ongeveer 8 stengels bleekselderij. Heb je het niet? Snij en kneus de bleekselderij en voeg dit toe aan een pan met ongeveer 4 a 5 liter water. Voeg 1 rode ui toe in parten en een theelepel zout en laat dit een nachtje staan. De volgende dag maak je de bouillon af met een steranijs, zwarte peper, een kruidnagel, gedroogde basilicum en oregano (een eetlepel van beide). Kook deze bouillon minimaal een uur met de deksel op de pan en giet het af. Heb je over? Laat de bouillon inkoken tot minimaal een kwart van het volume en vries in voor de volgende keer. Leng aan met water als je de bouillon weer gebruikt.

Recept knolselderijsoep

Ingrediënten

  • 1 knolselderij
  • 2 rode uien
  • 3 tenen knoflook
  • 2 eetlepels bloem
  • 30 gram roomboter (2 a 3 eetlepels)
  • 2 liter bouillon

Snij de knolselderij in blokjes ongeveer de grote van een dobbelsteen. Snipper de ui en zorg dat de bouillon klaar staat. Plet de tenen knoflook met de zijkant van je mes en snij ze door midden of door vieren. Leg alles klaar zodat je kan beginnen. Fruit de ui in een scheutje olie tot de ui glazig is. Voeg de knolselderij toe en bak om en om tot de knolselderij een beetje zacht begint te worden. Doe de knoflook in de pan en roer goed door zodat de geur van knoflook door het huis trekt. Voeg de bloem en de boter toe en bak een paar minuten goed door. Voeg de bouillon toe en laat het geheel 15 minuten koken.

Pureer de soep tot een gladde massa en breng op smaak met peper en zout naar smaak. Serveer de soep eventueel met een eetlepel creme fraich, verse kruiden en croutons.

Croutons (niet zo gezond, wel feestelijk lekker)

Je kunt er ook voor kiezen om de croutons weg te laten, maar als je de soep serveert aan gasten staat het wel feestelijk en zijn ze ook nog eens  super lekker. 1 tip: áls je ze gebruikt, maak ze dan zelf :).

Snij oude boterhammen in blokjes, haal de korsten er af. Zet een pan op het vuur, laat goed heet worden. Voeg flink wat olie toe (4 eetlepels ongeveer) en bak de croutons goudbruin en knapperig. Besprenkel ze met zeezout en tijm of rozemarijn en smullen maar.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave A Comment

Related Posts