Pompoen cheesecake ~ herfst recept

Het is herfst. Het begint nu echt koud te worden. De pompoenen vliegen je al om je oren en aangezien ik in het voorjaar al een heerlijke pompoensoep op tafel toverde. Wilde ik dit najaar iets met pompoen wat ik nog nooit had gemaakt. Het is pompoen cheesecake geworden, niet vervelend kan ik je vertellen. De pompoen cheesecake is glutenvrij en ik heb geen suiker gebruikt. 3 dadels en 2 eetlepels honing is het enige zoete wat er in verwerkt is. Toch is de pompoen cheesecake lekker zoet en heel fris.

pompoen-cheesecake

In beeld gebracht door Oog op Harderwijk

oog-op-harderwijkZoals sommigen van jullie misschien al wisten woon ik met heel veel plezier in de binnenstad van Harderwijk. Harderwijk heeft ontzettend veel mooie en fijne plekken. Martijn Kolkman brengt Harderwijk in beeld voor zijn website Oogopharderwijk.nl. Een foto blog over ons prachtige stadje Harderwijk. Vanmorgen hadden wij een afspraak, om mij in beeld te brengen voor de rubriek: ‘gezicht van Harderwijk’. Uiteraard mét een lekker recept. Ik heb me extra uitgesloofd met een pompoen cheesecake als resultaat. Smullen!

 

Recept voor de lekkerste pompoen cheesecake

cheesecake-pompoenVoor dit recept gebruik ik een springvorm van 20 centimeter. Gebruik je een grotere springvorm? dan kan het zijn dat je iets meer nodig hebt voor het maken van de bodem. Maak dan twee keer het bodem recept en bewaar het overige bodem mengsel in de vriezer voor een volgende keer.

Ingrediënten bodem:

  • 50 gram roomboter
  • 50 gram havermout
  • handje walnoten
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 theelepels koekkruiden
  • 3 a 4 dadels

Voor de bodem van deze pompoen cheesecake gebruik ik geen suiker of koekjes. Dadels zijn vruchten die aan palmbomen groeien. Ze zijn geel als ze vers zijn en drogen bruin op. Ze zijn ontzettend zoet van smaak, een goede en natuurlijke vervanger voor suiker.

Mix de havermout, de walnoten en de kruiden in een keukenmachine of blender. Smelt de boter en voeg deze toe aan het gemalen mengsel. Roer goed door en beleg de bodem van de bakvorm met het mengsel. Maak een opstaande rand zodat de pompoen cheesecake straks bij elkaar gehouden wordt. Zet de vorm met bodem in de koelkast (minimaal 15 minuten). Heb je minder tijd? Zet de bodem dan 5 tot 10 minuten in de vriezer.

Ingrediënten vulling:

  • 250 gram roomkaas
  • 350 gegrilde en geschilde pompoen
  • 1/2 tot 1 eetlepel kaneel
  • 2 eetlepels honing
  • 1 theelepel agar agar of 3 vellen gelatine
  • sap van 1/2 limoen
  • 1 sinaasappel

 

Foto gemaakt door Martijn Kolkman
Foto gemaakt door Martijn Kolkman

Voor 350 gram gegrilde en geschilde pompoen heb ik 1/2 kleine oranje pompoen gebruikt. Snij de pompoen in stukken (met schil, zonder pitjes) en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Voel met een vork of een prikker of de pompoen zacht is. Is de pompoen nog niet zacht? Dan kan hij nog extra 10 minuten in de oven.

Laat de pompoen iets afkoelen en blender samen met de roomkaas tot een zachte massa. Voeg vervolgens de kaneel, honing, limoen en sap van de sinaasappel toe. Meng goed met de blender of staafmixer en zet het even apart in een kom. Gebruik nu de gelatine of agar agar zoals staat aangegeven op de verpakking. Agar agar is een plantaardig bindmiddel. Lees hier meer over agar agar.

Meng de agar agar of gelatine met het pompoen mengsel en giet het in de afgekoelde springvorm. Laat de pompoen cheesecake minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Deze pompoen cheesecake heeft een heerlijke frisse smaak en kun je op ieder gewenst moment van de dag op tafel zetten. Gegarandeerd succes :)

Vergeet niet a.s. donderdag te kijken op Oogopharderwijk.nl! Dan komt de rubriek met mij als gezicht van Harderwijk online.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave A Comment