Purefoodie in Stavanger

Zoals jullie misschien gelezen hebben via Facebook of Instagram was ik deze maand een weekend in Stavanger, Noorwegen. Wauw wauw wauw! Ik was daar om een oude schoolvriendin op te zoeken en ze heeft me alle Noorse specialiteiten laten proeven! Het is heel bijzonder hoe vriendschappen altijd blijven bestaan, we hadden elkaar vijftien jaar niet gezien en het was als vanzelf. Bijzonder fijn! Omdat ik nu eenmaal een foodie ben, kan ik het niet laten om jullie te laten zien wat ik gegeten heb.

Lutefisk - purefoodie in Stavanger

Lutefisk in Stavanger

Purefoodie Kim in StavangerEen traditioneel Noors gerecht met verse vis, bonenpuree, aardappel, spekjes en een mosterdsaus. Het is zoals de stamppotten voor ons zijn, niet standaard te krijgen in restaurants. Maar als je goed zoekt, of met iemand ben die de plekjes kent, dan vind je het absoluut. Een traditioneel Noors gerecht, wat mensen thuis veel koken. De vis is zo ontzettend vers dat het smelt op je tong. Ik weet niet zeker of het kabeljauw was of een andere witvis, maar hij was heerlijk. De bonenpuree was goed op smaak gebracht met een bouillon vermoed ik. En hoewel de aardappel op zichzelf een beetje saai was, was de mosterdsaus verrukkelijk. Ik kreeg er ook een schaaltje geraspte bruine kaas bij. Lees verder om te zien wat dat is en wat ik daar van vind ;).

 

Verse vissoep

Op de tweede dag zijn we met een boot door Lysefjord gevaren. Het was adembenemend mooi. En koud (brrr). Na deze koude tocht van drie uur, waar we minimaal de helft ervan boven op het dek hebben gestaan omdat het zo mooi was, is iets warms heel erg fijn. Aan de kopse kant van de kade waar de boot vertrekt zit een visrestaurant en viswinkel. Fisketorget. Als je ooit in Stavanger komt, dan moet je daar echt een keer gaan eten. Waanzinnig lekker. Je kijkt uit over het water en de gerechten in Fisketorget worden bereid met dagverse vis! Geloof me, dat proef je. Ik had een kop vissoep. Als ik er aan terugdenk, loopt het water in mijn mond.

Vissoep @Fisketorget, Stavanger

Bruine kaas

Dan de bruine kaas. In Noorwegen een veel gebruikt product. Zowel ’s ochtends op een broodje of cracker, als geraspt over je avondmaaltijd. Het is een soort zoete kaas, met een stramme zoute nasmaak. Ik weet nog niet goed wat ik er van vind. Ik geloof dat je het kan vergelijken met de reactie van toeristen die Hollandse drop proberen. Je eerste reactie is: ‘BAH!’. Maar als je het nog eens probeert, valt het toch mee.

Uitzicht boot Lysefjord Stavanger
Het uitzicht vanaf de boot door Lysefjord
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave A Comment