Spaans Paella recept en vitamine D

Paella! Mijn zaterdag begon met een bezoek aan de markt voor verse groenten. Vervolgens even naar mijn favoriete visboer voor verse vis en dan naar de slager voor wat goede kippendijfilet. De zon roept om een Spaans paella recept! Een spontane diner party inclusief dit paella recept ontstaat. I love it.

Waarom word ik toch zo vrolijk van het zonnetje? Iedereen is buiten, het leven is ineens een stuk socialer. Ik krijg nog meer zin om te koken, te eten en gezellig samen te zijn met vrienden en familie. Dit paella recept ontstond dan ook heel snel.

Het belang van vitamine D

Het is niet alleen het sociale aspect van de zon, wat mij goed doet. Mede door de zon is je lichaam in staat om vitamine D aan te maken. Vitamine D is een hele belangrijke vitamine die je lichaam nodig heeft om de volgende redenen:

  1. Om botontkalking te voorkomen.
  2. Te zorgen voor de opbouw van beenderen en tanden bij kinderen.
  3. Vitamine D heb je nodig om calcium en magnesium op te nemen.
  4. Ter ondersteuning van de stofwisseling van koolhydraten en vetten.

Omdat wij in Nederland niet erg veel zon hebben en het vaak te koud is om volledig in de zon te gaan zitten, lopen wij al snel een te kort op aan Vitamine D. Een tekort kan vervelende gevolgen hebben. Ik raad je aan om het volgende artikel van Juglen Zwaan eens te lezen, als je er meer over wilt weten. Klik hier voor zijn artikel.

Paella recept uit de Spaanse keuken

paellaAl hoewel ik niet zo heel veel in Spanje ben geweest, hebben de aantal keren dat ik het land bezocht er toch voor gezorgd dat ik er verliefd op werd. De fijne temperaturen, de relaxte mindset van de Spanjaarden, de goede wijnen en het voortreffelijke (verse) eten hebben er voor gezorgd dat ik mij vrijwel direct thuis voelde in het land. Zelf Spaans koken had ik echter nog niet echt geprobeerd, op wat tapas gerechten na. Dit paella recept heb ik zelf samengesteld na het lezen van verschillende paella recepten. Voor alles is een eerste keer, dit paella recept maak ik in ieder geval zeker niet voor de laatste keer. Zonder toevoegingen, zonder pakjes, enkel een kruiden mix die je zelf eenvoudig na kunt maken.

  • 2 kippendij filets
  • 200 gram kabeljauw filet
  • 6 grote gamba’s
  • 1/2 chorizo worst
  • 3 uien (wit of rood maakt niet uit)
  • 400 gram rijst
  • 800 ml bouillon (ik gebruik biologische groente bouillon poeder zonder gist en suiker)
  • 4 sliertjes saffraan
  • paella kruiden van El Avion (kurkuma, paprika  poeder, zwarte peper, tijm, nootmuskaat, rozemarijn, peterselie en saffraan)
  • 1 theelepel gerookte paprika poeder
  • 1 rode peper
  • 1 prei
  • 1 groene paprika
  • 1 courgette
  • 2 flinke handen verse peterselie

paella receptBij dit paella recept is het verstandig om te starten met het snijden van alle groenten, vlees en vis. Zo kun je in één keer door om het recept af te maken.

bak de kippendij filets met wat peper en zout en een klein beetje olijf olie aan alle kanten goud bruin, voeg de fijn gesneden chorizo worst toe. Leg de kip en chorizo apart om te rusten en bak nu in de zelfde pan de gamba’s. Wanneer de gamba’s roze zijn voeg je 2 fijn gesneden teentjes knoflook toe en schep je het geheel nog een keer goed door. Leg de gamba’s nu apart.

Doe een klein beetje extra olijf olie in de pan en voeg de fijngesnipperde uien toe. Bak ze tot ze glazig zijn en voeg dan de kruiden (paprika, saffraan en paella kruiden), knoflook, prei en de groene peper toe. Roer even goed door. Doe de rijst in de pan en bak tot hij glazig is. Voeg vervolgens de bouillon toe en laat met de deksel op de pan 10 minuten staan.

Roer na 10 minuten goed door en voeg de in blokjes gesneden kabeljauwfilet toe. Laat 5 minuten pruttelen op laag vuur. Voeg vervolgens de courgette en de paprika toe en leg de gamba’s op de pan met rijst. Laat nog 5 a 7 minuten op heel laag vuur staan en klaar is het paella recept.

Je hebt nu heerlijk zelfgemaakte paella, super lekker op een zonnige lente dag maar ook zeker niet verkeerd in het najaar, om weer even terug te gaan naar de zomersfeer.

Fijne week allemaal, laten jullie het weten als het is gelukt?

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

2 Reacties

  • Lijkt me heerlijk!! Vooral op een zomerse avond :3

  • 5 jaar ago

    Het ziet er echt heerlijk uit! Echt lente en zomers. Welke saffraan gebruik jij om de rijst ook mooi geel te maken.

Leave A Comment

Related Posts