Start met een gezond voedingspatroon

Steeds meer mensen lijken zich bewust te worden van hun voedingspatroon. Dat merk ik aan de hoeveelheid aanmeldingen op de website bijvoorbeeld, maar ook aan de hoeveelheid inspirerende artikelen om mij heen. Onder aan dit artikel zet ik een aantal blogs die mij enorm hebben geïnspireerd.

Wanneer je je aanmeld op mijn website geef ik de eerste 5 weken tips om te starten met een gezond voedingspatroon. Een voedingspatroon veranderen doe je echter niet in 5 weken, daarom geef ik zo nu en dan extra tips en blijf je ook op de hoogte van mijn activiteiten met www.purefoodie.nl..

Zelfs met al deze tips en lekkere recepten is het niet vanzelfsprekend dat het lukt om je voedingspatroon aan te passen. Het aller belangrijkste is je eigen motivatie. Geloven in jezelf en oprecht goed voor jezelf willen zorgen is essentieel bij een verandering. Vandaag geef ik een aantal basistips voor de start van een verandering in je voedingspatroon.

Hoe raak je gemotiveerd om te starten met een gezond voedingspatroon?

Je goed voelen is prettig, wanneer je je goed voelt heb je voldoende energie om te werken en leuke dingen te doen. Je voelt je gezond en hebt geen last van fysieke en mentale klachten. Vaak weet je zelf heel goed wat je zou moeten veranderen in je leefpatroon om gezonder te leven, toch zijn er tegenwoordig tientallen verschillende meningen en komt de (soms tegenstrijdige) informatie met bakken uit de lucht vallen. Dat kan verwarrend zijn. De meeste mensen die hun levenspatroon of voedingspatroon willen veranderen hebben al eens een dieet gedaan. Soms heeft dit wel effect, maar meestal maar tijdelijk. Daarbij verhelpt het vaak niet alle klachten.

Om te starten met een voedingspatroon heb je motivatie nodig, zoals ik eerder al schreef. Waar vind je nu die motivatie? Ik denk dat wanneer je begint met lezen van dit artikel, je al een stap in de goede richting hebt gezet. Er is motivatie voor nodig om dit artikel uit te lezen en er over na te denken. Bewustwording is in gang gezet, en dat is een goed begin.

Denk eens na over de volgende vragen. Beantwoord ze voor jezelf. Wellicht helpen ze je te motiveren om door te lezen en onder andere te lezen welke stappen ik ben langs gegaan naar een gezond voedingspatroon.

Vraag 1: Wat vind je van jezelf? Ben je blij met de manier waarop je leeft?

Vraag 2: Wat doe je om goed voor jezelf te zorgen?

Vraag 3: Noem 3 redenen waarom jij voor jezelf wil zorgen.

Kleine stapjes nemen en rekening houden met je persoonlijke tempo

Ga jezelf niet pushen, iedereen heeft een ander tempo. Stap voor stap ga je meer ontdekken, lezen, proeven, ruiken en voelen wat goede natuurlijke voeding met je doet. Je zult ongetwijfeld nog wel eens een avondje snacks uit de frituur eten, of een reep chocola. Het geeft niet, zolang je daarna maar weer door gaat met de weg naar een gezond voedingspatroon. Wanneer je dagelijks of wekelijks grijpt naar vette suikerrijke geraffineerde snacks/maaltijden, is er een motivatie probleem. Sta dan nog eens stil bij bovenstaande vragen en vraag jezelf af waarom je dit doet.

Iedere dag is een nieuwe dag, ieder uur is een nieuw uur, ga je zelf niet straffen of belonen. Wees tevreden met wat je wel hebt gedaan, en waar je over na hebt gedacht. Je wordt vanzelf beloond, omdat je beter in je vel gaat zitten. De onderstaande stappen kunnen heel goed door elkaar lopen, dat is echt per persoon verschillend. Wat werkt voor jou hoeft niet voor een ander te werken. Vind je eigen weg.

De volgende stappen ben ik door gegaan voor een gezond voedingspatroon

Het begon bij mij voor een deel uit nieuwsgierigheid en voor een deel na gezondheidsproblemen. Ik had zoveel last van buikpijn, dat ik tot alles in staat was. Uiteindelijk heeft een gezond voedingspatroon mij overal doorheen geholpen, ik heb nog wel eens last, maar vaak is dat terug te vertalen naar wat ik heb gegeten en gedronken. De volgende stappen heb ik niet bewust gezet, maar nu na jaren van ontwikkeling heb ik deze stappen er uit kunnen halen.

Stap 1 ontdekken

Het ontdekken begon bij een zakje poeder dat tomatensaus werd genoemd, het smaakte exact hetzelfde als de tomaten soep poeder maar het werd wel dik toen ik er water bij deed. Ik woonde net op mijzelf en ja, ik kocht toen een zakje kant en klaar saus. Daar kwam ik snel op terug, ik was nieuwsgierig waar deze saus uit bestond en ging op onderzoek uit. Hoe kan ik dit zelf maken? Deze vraag werd een rode draad in de ontdekking naar een gezond voedingspatroon. Hoe is het gemaakt, kan ik dit zelf maken? Uit wat voor ingrediënten bestaat dit product?

Het ontdekken ging verder en ik ging me meer verdiepen in het menselijk lichaam. Wat heeft een lichaam eigenlijk nodig en wat stop ik er allemaal in?

Stap voor stap ontdekte ik nieuwe dingen, waarbij ik soms ook de bomen door het bos niet meer zag. Altijd zelf blijven nadenken en meerdere perspectieven zoeken zodat je zelf een mening kunt vormen en keuzes kunt maken.

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om op onderzoek uit te gaan, je kunt echter wel nieuwe dingen uitproberen. Dat kan iedereen. Uitproberen en ontdekken wat voor jou werkt, is een goed begin naar een gezond voedingspatroon.

Tip: Kijk en luister eens om je heen, en probeer niet direct te oordelen. Vraag jezelf af wat je nodig hebt en kijk eens wat je naar binnen werkt.

Tip: Probeer eens een nieuwe groente, die je niet kent.

Stap 2 Lezen en luisteren

Bij de stap ontdekken hoort ook een stuk verdieping. Ik ging lezen en studeren, maar misschien helpt het voor jou wel om filmpjes te bekijken of blogs uit te spitten:).

Kijk tip:

Stap 3 Voelen

Terwijl mijn voedingspatroon zich langzaam aanpaste ging ik mij ook anders voelen. Toen ik de geraffineerde, bewerkte en voorverpakte voedingsmiddelen weg liet, voelde ik vrij snel verschil. Niet alleen in mijn darmen maar ook in mijn energie level.

Tip: Sta een aantal keer per week of iedere dag een keer stil bij wat je voelt in je lichaam. Wat voel je van binnen en wat voel je van buiten. In het begin kun je het bijvoorbeeld opschrijven, later zal het meer vanzelf gaan en word je steeds bewuster van je gevoel.

Stap 4 veranderen

Langzaam veranderde ik mijn eetpatroon, ook mijn omgeving moest hier aan wennen. Een balans vinden in wat jij wil nastreven en wat je aangeboden krijgt als je op visite bent, was best wel een uitdaging.

De dingen die je leest, luistert en kijkt gaan langzaam je beeld op het leven veranderen. Ook je (eet) gedrag gaat zich langzaam aanpassen.  Je zult merken dat je steeds minder hoeft na te denken over wat je gaat maken.

Tip: Vul je maaltijden anders in. Zet groenten en fruit in de hoofdrol en vul dit aan met eiwitten en goede vetten (niet te veel). Bijvoorbeeld ei, vlees, vis, yoghurt, noten of peulvruchten. Als laatst kun je kiezen om je maaltijd aan te vullen met volkoren granen (niet altijd nodig).

Verwacht geen gigantische verandering in korte tijd. Ga mee met het tempo van je eigen behoeften.

Stap 5 aanpassen

Langzaam worden de veranderingen structuur en hoef je niet meer zo lang na te denken voor je naar een feestje gaat of je lunch voorbereid. De verhouding tussen erg letten op je eten en wat makkelijker een bitterbal pakken op een verjaardag gaat nu samen met het gevoel in je lichaam. Het voelt goed om gezond te eten en je waardeert de gezonde voeding meer dan de taarten en de snacks. Er zullen altijd een aantal minder gezonde en natuurlijke producten zijn waar ze je voor wakker kunnen maken. Maar dat geeft toch niet. That’s life.

Laat je inspireren

gezond-voedingspatroonToen ik ontdekte wat voor invloed voeding op mijn lichaam had, ben ik op zoek gegaan naar verhalen van anderen, naar informatie over voeding en naar manieren om een verandering van mijn voedingspatroon in gang te zetten. Een hele belangrijke tip dus in deze, laat je inspireren. Dat kan uiteraard door mijn website door te spitten, klik op inspireren om mijn tips en inspirerende blogs onder elkaar te zien staan. Heb jij een inspirerend verhaal over de verandering naar een gezond voedingspatroon? Mail me dan vooral, wie weet komt jou verhaal dan wel op de website terecht.

Naast mijn eigen inspirerende verhalen zijn nog veel meer websites met inspirerende blogs, recepten en tips. Heerlijk om op een regenachtige dag door te spitten. Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet. Deze blogs hebben mij ook geïnspireerd naar een gezond voedingspatroon.

 • Fitbeauty.nl Teny schrijft over haar ontwikkelingen naar een gezond leefpatroon. Ze kan ontzettend goed motiveren, geeft goede tips en laat ook zien wat je kunt doen als het even wat minder goed gaat.
 • Mindyourfeed.nl Reny heeft een gezin en neemt je mee in de wereld van een gezonde leefstijl inclusief fantastische recepten.
 • Purefoodcoaching.nl Niet alleen de naam is super leuk;) Alessandra  geeft onwijs leuke workshops in het koken met gezonde voeding. Op haar website vind je ook geweldige recepten.
 • Puursuzanne.nl Suzanne schrijft niet alleen over een gezond voedingspatroon, maar bespreekt een hele gezonde lifestyle. Heel inspirerend.

Ik hoop je hiermee te kunnen motiveren en inspireren voor een weg naar een gezond voedingspatroon! Fijne dag en vergeet niet goed voor jezelf te zorgen.

 

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

7 Reacties

 • maud
  6 jaar ago

  Wat n inspirerende blog, goede afwisseling met t filmpje.
  Is denk ik voor trage lezers heel fijn.
  Iedereen weet t eigenlijk best, maar het is goed om er af een toe meer over te lezen of te bespreken zodat je er weer wat bewuster mee om gaat
  bedankt schat

 • Hele fijne tips, daar kan ik zeker wat mee 😀 Vaak neem ik er de tijd niet voor, maar nu in de vakantie kan ik eindelijk beginnen aan een ander patroon! Ik weet zeker dat ik het verschil ga merken :)

  • 6 jaar ago

   Dank je! Dat is de goede instelling Laura, ik weet ook zeker dat het gaat lukken! Geloof in jezelf??? fijne avond!

 • 6 jaar ago

  Dank je wel dat je mijn blog noemt. Altijd leuk om elkaar te kunnen inspireren :-)

  • 6 jaar ago

   Graag gedaan, ik lees je blog altijd met veel plezier! Jij ook bedankt voor alle inspiratie. Liefs, Kim

 • 6 jaar ago

  Ah, wat een leuk blog en lief dat ik in je lijstje sta! Ik maak een sprongetje :) Dankjewel Kim! Keep up the good work :)

  Liefs,
  Teni

  • 6 jaar ago

   Jij ook bedankt, voor alle inspiratie :) Same for you, fijne avond! Liefs, Kim

Leave A Comment