Thuis eten of buiten de deur?

Niet iedereen wordt even gelukkig van koken, of is er heel goed in. Buiten de deur eten kan dan een optie zijn. Het is makkelijk, lekker en je hebt ruim de keus uit talloze eettentjes en verschillende keukens. Maar: is het wel zo gezond? En houd je zo nog wel controle over je portemonnee?

Eettentjes, restaurants en cafés schieten – vooral in grotere steden – als paddenstoelen uit de grond. De verleiding wordt daardoor ook steeds groter om toch ‘even’ buiten de deur te eten of iets af te halen. Makkelijk en heel lekker. In veel restaurants staan er ook talloze gezonde opties op het menu. Die gezondere opties zijn vaak wel weer duurder. Resultaat: je bent sneller geneigd om – ook al wil je dolgraag op je lijn letten – voor een iets goedkopere en minder gezonde optie te gaan. En daarnaast, je bent toch uit eten? Dan ‘mag’ het, spreken we onszelf iets te lief toe. Dit zijn drie redenen om minder vaak uit eten te gaan:

#1 Het kost (teveel) geld

Juist. Het moge duidelijk zijn dat uit eten gaan lekker en gezellig is, maar dat het ook grote nadelen heeft. Hoe vaker je uit eten gaat, hoe minder je geld overhoudt voor andere dingen. Je geeft meestal ook meer uit dan je wilt, omdat je nog een extra wijntje neemt, of een voorgerechtje, of een lekker toetje. Onnodig, maar wel heel lekker. En… duur! Probeer eens in de gaten te houden hoe vaak je uit eten gaat en, als je dat al doet, hoeveel ‘extra’ dingen je jezelf gunt en hoeveel dat precies kost. Wat zou de schade zijn?

Buiten de deur eten, is dat een goed idee?

#2 Het is veel minder gezond

Let maar eens op al die extraatjes die je jezelf gunt. Eet je thuis ook zo uitgebreid? Inclusief voorgerecht, extra drank én een toetje? Dat hebben we toch niet elke dag nodig? Al die extra gangen bevatten ook weer extra koolhydraten en suikers. Zelfs als je voor ‘gezondere’ opties gaat, worden maaltijden opgepimpt met restaurant-extraatjes: een mandje natuurbrood met kruidenbrood, een salade met calorierijke dressing en ga zo maar door. Allemaal onnodig en bepaald niet gezond.

koken & tafelen algemeen

#3 Het helpt niet bij het afvallen 

Als je uit eten gaat zijn de vele opties op het menu een ware verleiding. Je bent minder bestand tegen calorierijke opties en gunt jezelf sneller ongezonde dingen (een wijntje, een toetje). Dat helpt natuurlijk niet als je wilt afvallen en onder controle wilt houden wat je binnenkrijgt. Bovendien staan er op een menu alleen ingrediënten, geen voedingswaarden. En staan echt alle ingrediënten er wel bij? Wie weet wat er precies in de saus zit, of in die zogenaamd lichte salade.

Kortom: om vele redenen is het beter om juist minder vaak buiten te deur te eten maar lekker zelf te koken. Het mag dan makkelijk en smaakvol zijn, maar het is niet goed voor je portemonnee, je gezondheid en de lijn. Als je zelf creatief bent, leuke recepten zoekt en je verdiept in voeding dan kun je ook thuis van eten een feestje maken. Ook weet je dan precies wat er op je bord ligt en kun je gezonde voedingskeuzes maken. En, als je wat extra kookt en maaltijden invriest, bespaar je jezelf op drukkere moment weer tijd in de keuken.

Bewaar uit eten gaan echt alleen voor bepaalde gelegenheden, zodat het speciaal blijft en je er op die momenten extra van kunt genieten!

Klik hier als je op zoek bent naar heerlijke recepten die je gemakkelijk zelf kunt maken!

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

1 Reactie

  • Leuk artikel om te lezen! Ik eet zelf ook erg graag buiten de deur, heerlijk, maar ik kook net zo graag zelf!

Leave A Comment