Vega pita met tzatziki

Comfort food alert! Geen zin in gedoe, maar toch een voedzame maaltijd? Dit vega pita broodje is een must op je comfort food lijst. Geen vlees en alles zelfgemaakt uiteraard. We eten met elkaar ongelofelijk veel vlees. En als je ziet en leest wat dat voor impact heeft op ons milieu.. We hebben ook helemaal niet iedere dag vlees nodig. Zelf eet ik ongeveer 2 keer in de week vlees en soms nog minder. Waarom ik nog vlees eet? Omdat ik het lekker vind. En omdat goed vlees voedingstoffen bevat waar mijn lichaam iets mee kan. Let wel op, vlees van dieren die geen gezond leven hebben gehad, bevatten veel minder waardevolle voedingstoffen.

vega pita broodje met tzatziki! Een yumm recept van purefoodie.nl

Recept vega pita met tzatziki

Let op, dit recept is heel makkelijk! De ingrediënten voor het vega pita broodje (2 personen):

  • 1 aubergine en 1 courgette
  • 1 grote witte ui
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 3 eetlepels ongebrande cashewnoten
  • 1 handje verse koriander (peterselie mag ook)
  • Peper en zout
  • Veldsla (zoveel je wil)
  • pita broodjes (ongeveer 2 per persoon)
  • Optie: Zelfgemaakte hummus of hummus 2.0
  • Optie: sambal!

Ingrediënten tzatziki

  • 4 volle eetlepels volle yoghurt of kwark
  • 1/2 komkommer
  • gedroogde groene kruiden (koriander, peterselie, basilicum, net wat je in huis hebt)
  • 2 eetlepels gebrokkelde feta kaas
  • Zout en peper

Voor de tzatziki meng je gewoon alle ingrediënten door elkaar. Snij de komkommer zo fijn mogelijk en voeg eventueel nog verse groene kruiden toe.

Het geheim van dit broodje zit hem in de uien. Snij de ui in ringen en bak ze in een theelepel kokosolie. Zet het vuur niet te hoog en heb een beetje geduld (minimaal 10 minuten). Als ze bruin beginnen te worden is het goed. Laat ze dan nog even door sudderen maar let op dat het niet gaat verbranden. Voeg dan de balsamico azijn toe en laat nog ongeveer 5 minuten sudderen tot het stroperig wordt.

Snij de aubergine en de courgette in hele dunne plakken. Zo dun mogelijk. Maak een grillpan heel heet en bestrijk de groente met olie. Niet de pan, want de olie gaat in de gleuven zitten en dat gaat erg roken.

Bak ondertussen de broodjes af en zorg dat de tzatziki klaarstaat.

Rooster de cashewnoten en hak ze niet te fijn (net wat je lekker vindt). Grill alle groenten en vergeet ze niet goed op smaak te brengen met (veel!) zwarte peper en (minder) zout. Vul je broodje eerst met de gebakken ui dan met groenten en cashewnoten en dan weer met tzatziki. Maak af met verse koriander. Hou je van spicy? Hak een rode peper fijn en meng met de groente.

Wil je het vega pita broodje een beetje oppimpen? Maak dan zelf hummus en smeer je broodje aan de binnenkant goed dik met hummus voordat je de groente en de tzatziki erin doet.

Eet smakelijk! Let me know wat je er van vindt!

Leave A Comment