Venkelsalade met zoete aardappel en citroenmayonaise

Zomer!! Yes, ik hou van dagen op het strand hangen, gezellig wijntjes drinken en dan heb ik meestal geen zin meer om echt uitgebreid warm te eten. Deze venkelsalade met zoete aardappel is absoluut verfrissend op een zonnige zomerdag. Vol met voedzame groente en heel eenvoudig te maken.

Een heerlijke venkelsalade met zoete aardappel en blauwe kaas! Een recept van Kim op www.purefoodie.nl

Recept venkelsalade met zoete aardappel

Sowieso ben ik verzot op zoete aardappel. Dunne plakjes in de oven met een paar korrels zeezout en verse zwarte peper en je hebt een fantastische snack. Maar je kan veel meer met zoete aardappel. Naast puree of frites, kun je er ook een heerlijke salade mee maken. Vorig jaar maakte ik deze salade met zoete aardappel en het water loopt me nog in mijn mond als ik er aan denk.

Toch is deze salade ook echt een nieuwe favoriet. Vooral omdat ie heerlijk fris is. Dit recept is voor één persoon, maar verdubbel rustig de ingrediënten, als je over hebt dan kun je het de volgende dag makkelijk als lunch eten. Ik zou willen dat ik nog wat over had.

Ingrediënten

  • 1 zoete aardappel (een kleine, en anders een halve grote)
  • 1 sjalot
  • 6 kleine tomaten (cherrytomaten bijvoorbeeld)
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 venkel
  • verse peterselie
  • blauwe kaas (zoveel je wil!)
  • een handje cashewnoten

Dressing

  • 1 eetlepel mayonaise (eventueel zelfgemaakt)
  • sap van een halve citroen plus eventueel wat rasp van de schil
  • peper en zout

Snij de aardappel in dunne plakjes, zo dun mogelijk. Ik heb de aardappel goed gewassen en de schil er omheen gelaten, maar je kunt de zoete aardappel ook schillen als je dat lekkerder vindt.

Verdeel de zoete aardappel over een bakplaat en bak 20 tot 30 minuten op 180 graden tot ze deels knapperig zijn. Iedere oven is anders en de snelheid heeft ook te maken met de dikte van de plakjes. Hou de oven dus goed in de gaten.

Breng de zoete aardappel op smaak met zout en peper. Snij de venkel zo dun mogelijk in plakjes. Vergeet niet de kern eruit te halen, die heeft een bittere smaak. Snipper de sjalot en snij de tomaten in vieren. Mix de groente door elkaar en snij ook de komkommer in dunne reepjes. Maak af met gebrokkelde blauwe kaas, verse peterselie en wat cashewnoten. Andere noten kunnen ook goed, zoals walnoten of pecannoten.

De dressing is nog makkelijker, mix de mayonaise met de citroensap en peper en zout en giet over je salade.

Laat die zomerdagen maar komen, eetsmakelijk!

 

 

 

Leave A Comment