10 x verantwoord lunchen

Verantwoord lunchen, in mijn ogen is het vooral belangrijk om hierin goed af te wisselen. Er zijn verschillende manieren om verantwoord te lunchen en toch blijven de meeste van ons hangen bij de boterham. Het is een hele discussie, wel of geen brood als je verantwoord gaat lunchen. Als je een ontzettende broodliefhebber bent. Ga het jezelf dan niet aandoen om helemaal geen brood meer te eten. Kies ervoor om af te wisselen, dat is mijn strategie. Ontdek wat er allemaal mogelijk is in de wereld van verantwoord lunchen en zie dat brood niet altijd nodig is. In mijn 10 verantwoorde lunch recepten staat absoluut brood, want ik ben er gek op! Maar staat het iedere dag op het menu? Zeker niet. Zelf eet ik ongeveer 2 a 3 keer in de week slechts 1 maaltijd per dag brood. De rest wissel ik gewoon af.



Verantwoord lunchen op je werk

Op mijn werk had ik het meest moeite met verantwoord lunchen. Ik ben een gezelligheidseter en hou ontzettend van tafelen. Dit gebeurde ook regelmatig en tijdens mijn pauze van 30 minuten had ik dan al snel 4 boterhammen op met dubbel beleg. Ai, dat was echt niet nodig en ik merkte dit altijd ongeveer een kwartier na de lunch. Een after dinner dip! Bloedsuikerspiegel schommelingen zijn dat. Dit heb ik in balans gebracht door mijn lunch beter voor te bereiden, bewuster te kiezen en gedoseerd mee te nemen naar mijn werk. In mijn online artikel over het leven van een foodie vertel ik trouwens nog meer over mijzelf. Klik hier om het te lezen:).

10 Manieren om verantwoord te lunchen

Vorige keer beschreef ik 10 manieren om verantwoord te snacken, dit was een  succes dus vandaar dat ik voor jullie nu 10 lunch recepten op een rij heb gezet! Heb je zelf nog leuke ideeën of vragen hierover? Laat een reactie achter of stuur me een mail.



1. Verantwoord lunchen met yoghurt

verantwoord-lunchenDeze lunch kun je makkelijk meenemen naar je werk. Neem een bak yoghurt mee a 150 gram.  En maak je yoghurt compleet met een vers stuk fruit en zelfgemaakte muesli of een hand noten en zaden. Dit kun je het beste in een apart bakje meenemen, anders blijft het niet krokant. Je kunt bijvoorbeeld de volgende combinatie gebruiken.

  • 200 gram yoghurt (zelf vind ik Griekse yoghurt het lekkerst)
  • 1 sinaasappel (of kiwi of appel)
  • 1 handje walnoten
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 1 eetlepel hennepzaad of lijnzaad
2. Havermout  verantwoorde lunch favoriet

Je kunt havermout op verschillende manieren klaarmaken. Heb je en pannetje en warmtebron op je werk? Neem dan de ingrediënten mee en je kunt gegarandeerd ook voor je collega’s aan de slag;)! In mijn blog over havervlokken vind je verschillende recepten. Ik ben er echt gek op. Klik hier voor de beste havermout recepten.

3. Groente omelet

groente-omeletDit is een recept die perfect past bij verantwoord lunchen. Er zitten enkel voedingstoffen in waar je lichaam iets aan heeft. Je kunt er goed mee combineren en groenten gebruiken welke je nog in huis hebt. Het kost niet veel tijd en je kunt het prima maken en meenemen in een afgesloten bakje. Even om en om in de pan op je werk en dan is het weer lekker warm. Koud is het ook verrukkelijk.




Ingrediënten

  • 2 eieren
  • Scheutje plantaardige melk
  • Zout en peper
  • 100 gram groenten (paprika, prei, ui, champignons net wat je over hebt)
  • Handje verse peterselie of basilicum (elke groene kruiden kan hiervoor gebruikt worden)

Bak de groenten met een teentje knoflook (kun je ook weglaten) in een klein beetje kokosolie. Kluts de eieren met de melk en voeg deze toe aan de groenten. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de kruiden toe en doe de deksel op de pan. Laat  10 minuten op heel laag vuur staan. Klaar is je omelet.

4. Omelet wrap

omelet wrapHeb je zin in een lichte lunch? Vul je omelet dan alsof het een wrap is. Kluts een ei en bak in een mespuntje kokosolie. Je kunt er bijvoorbeeld meerdere bakken en opgerold meenemen naar je werk. Vul de omelet met een beetje sla, komkommer en tomaat, andere rauwkost of bijvoorbeeld stukjes avocado. Een andere lekkere optie is om je omelet als wrap te vullen met zelfgemaakte selderij salade (klik hier) of hummus (klik hier).

 

 

5. Wraps

verantwoorde-lunch2Je kunt heel makkelijk wraps bakken. Maak in één keer een heleboel wraps en vries ze per stuk in (met plastic folie ertussen) . Als je er eentje nodig hebt kun je deze kort van te voren uit de vriezer halen en in de pan verwarmen (geen olie nodig). Vul de wraps zoals je doet met de omeletwrap. Je kunt het hier ook eindeloos mee variëren voor een verantwoorde lunch.

Genoeg voor 4 wraps:

  • 100 gram boekweit meel
  • 2 eieren
  • 100 ml koud water
  • Snufje zout
  • 1 eetlepel kokosolie om in te bakken.

Mix de eieren met de meel, zout en eieren door elkaar en bak de wraps in een koekenpan. Voor een lekkere hoofdmaaltijd met deze wraps KLIK HIER.

6. verantwoord lunchen met Pannenkoeken

pannenkoekenIn plaats van wraps kun je ook kiezen voor pannenkoeken. Wat is het verschil? Ze zijn anders opgebouwd en zoet. Beleg onderstaande pannenkoeken met plakjes appel en wat losse rozijnen of gedroogde cranberries. Dit is een gegarandeerd succes voor een uitgebreide lunch.




Ingrediënten voor 4 pannenkoeken
– 2 eieren
– 1/2 cup water
– 1 theelepel cacao poeder
– 1 theelepel kaneel poeder
– 1 cup havervlokken (fijn)
– 1 theelepel honing van goede kwaliteit
– 3 eetlepels kokosrasp
– snuf zout

Meng bovenstaande ingrediënten door elkaar en bak er pannenkoekjes van. Beleg ze met appel en rozijnen voor een heerlijk verantwoorde lunch.

7. Salade

saladeOm veel groenten binnen te krijgen tijdens je lunch is dit denk ik wel de beste optie. Het is overigens ook niet de meest ingewikkelde. Kies een heerlijke salade uit en maak deze de avond van te voren. Tip: als je dressing gebruikt, voeg deze dan vlak voor het eten toe dan blijft je salade lekker knapperig. Ik zet een paar salades voor je op een rij.

Nog geen inspiratie gevonden voor een verantwoorde lunch met salade? Een tijdje terug zette ik de 10 mooiste salades van mede foodies voor je op een rij.

8. Appel crumble

Een appel crumble bij de lunch! Met mate en niet iedere dag kun je met dit recept prima verantwoord lunchen. Eet er bijvoorbeeld een beetje kwark bij.

Schil 3 appels en snij ze in plakjes. Leg ze in een ovenschaal met wat kaneel en rozijnen. Vervolgens maak je een kruimelig deeg van de volgende ingrediënten:

  • 20 gram roomboter
  • 50 gram havervlokken
  • 2 eetlepels amandelmeel
  • Snuf zout
  • 2 eetlepels honing of dadelsiroop
  • Optie: als het deeg niet genoeg plakt voeg dan een scheutje melk toe. Is het te plakkerig? Voeg dan havervlokken toe.

Verspreid het deeg gekruimeld over de appels en bak 25 minuten op 180 graden.

Dit recept is voldoende voor 2 tot 4 personen en heerlijk met een beetje kwark of yoghurt.

9. Speltbrood met zelfgemaakt beleg

belegAf en toe brood eten daar krijgt helemaal niemand iets van en past zeker in een verantwoorde lunch vind ik. Zelf ben ik een groot fan van brood en eet ik ongeveer 2 tot 3 keer in de week 1 maaltijd met brood. Ik kies vaak voor spelt-brood omdat spelt je bloedsuikerspiegel minder uit balans brengt dan tarwe.

Beleg je brood met geitenkaas. notenboter of met zelfgemaakt broodbeleg zoals paprika spread of selderij salade. Je kunt ook een avocado of plakjes komkommer op brood eten.

10. Soep

verandwoord-lunchen2Lunchen met soep. Super makkelijk, licht verteerbaar, goed voor te bereiden en makkelijk op te warmen als je een pannetje en een warmtebron bij de hand hebt. Klik hier voor twee heerlijke soepjes.

 

Heb je in de middag last van trek? Kies dan voor een lekker verantwoord tussendoortje. Klik hier voor 10 keer verantwoord snacken. 

 

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

5 Reacties

  • Ik neem vaak iets van salade of wraps mee :) veel lekkerder dan de waterige troep die ze in de mensa verkopen!

  • maud
    3 jaar ago

    Leuke tips Kim ,ik ga meteen weer variëren

    • 3 jaar ago

      Goed bezig mam :)!

  • Anne
    1 jaar ago

    Hii,

    Ik heb zojuist een poging gedaan de pannekoekjes te maken… hahaha

    Maar volgens mij had ik de verkeerde verhoudingen of iets anders fout.

    Mijn pannekoekjes leken op schnitzels 😂

    1cup is toch 250ml?

    Heb dus 250gr havermout gebruikt 🤔

    en het beslag was uiteindelijk net pizzadeeg :(

    En waarmee bak jij het?

    Kun je mij aub helpen?

    Alvast bedankt!

    • 12 maanden ago

      Hoi Anne,

      Gebeurd mij ook nog regelmatig. Ik ben niet de beste in afmeten. Als het beslag te dik is kun je extra vocht toevoegen. Ik probeer altijd eerst een klein pannenkoekje om te zien of deze niet uit elkaar valt. ;)!

Leave A Comment

Related Posts