Vier levenslessen uit de moestuin

Iedereen lijkt het deze week te hebben over Green Happines, ik heb werkelijk alle soorten kritiek voorbij zien komen. Ik kon er niet omheen. Plaatsvervangende schaamte. Ik zou bijna denken dat er een aantal mensen vreselijk jaloers zijn.. Mijn advies, ga niet mee in de negatieve sleur en blijf lekker zelf nadenken. Over ieder dieet is iets te zeggen. In mijn blog over wat je wel en niet moet eten heb ik uitgelegd dat dit voor de één anders kan zijn dan voor een ander. En een beetje liever zijn voor jezelf en de planeet, daar is nog nooit iemand ongelukkig van geworden. Tot zover mijn mening. Vandaag een beetje groen geluk van Kim.

Levenslessen uit de moestuin

Zoals jullie weten heb ik dit jaar voor het eerst een moestuin. Ik dacht dat ik geen groene vingers had, maar met hulp van mijn schoonvader is het mij toch gelukt om de lekkerste groente te verbouwen. En naast het feit dat ik bijna geen groente heb hoeven kopen deze zomer, heb ik echt veel geleerd. De vijf belangrijkste levenslessen die ik van de moestuin heb geleerd, deel ik met je vandaag.Les 1: Doe wat je doet met volledige aandacht

Tuinieren is heel erg mindfullness. Zet je voeten heel bewust tussen de planten neer en kijk goed welke planten je aanziet voor onkruid. Iedere beweging in je moestuin heeft een gevolg. Graaf heel bewust een gat en bekijk of de plant zich daar op zijn gemak zal voelen. Je zorgt voor een organisme en als je dat met volle aandacht en liefde doet, dan pluk je daar later de vruchten van. Letterlijk.

De (voornamelijk) mannen in de moestuin zijn er wekelijks en soms zelfs dagelijks, maar toch is er geen sprake van sleur. Iedere week is anders. Het is altijd een verrassing hoe de tuin erbij staat en of alle aandacht die je er in hebt gestopt, al zichtbaar is. Iedere plant is anders, en ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Het zijn net kinderen.

Les 2: Je houding is heel erg belangrijk

Deze tip kreeg ik van een tuinbuurman. Ik was heel bewust bezig met mijn planten en hoe ik mijn voeten neerzette, maar minder bewust over mijn eigen houding. Ga door je knieën, hou je rug recht en voel af en toe hoe je erbij zit. Neem ook zo nu en dan een pauze. Dan geeft de tuin je energie, in plaats van dat je naar huis gaat met een stijve rug.

Les 3: Geduld is een schone zaak

Het is heel belangrijk dat je niet verwacht dat het allemaal in een week gegroeid is. Sommige planten gaan heel snel, maar toch heb je geduld nodig. En wederom aandacht. Je moet namelijk ook weer niet te lang wachten. Oogsten op het juiste moment vergt geduld en aandacht.

Neem de tijd voor het bewerken van de grond, het zaaien van de zaden en het verzorgen van de plant. Observeer hoe de plant zich ontwikkelt en pluk de vruchten op het goede moment voor een perfecte smaak.

Even snel is er niet bij, dan gaat het gegarandeerd mis.
 koken & tafelen algemeen

Les 4: Accepteer tegenslag en leer ervan

Deze levensles is heel belangrijk. Want net zoals in het ‘echte’ leven kan niet alles altijd goed gaan. De waarde die je hangt aan een tegenslag, bepaalt voor een groot deel het plezier en geluk wat je vervolgens weer kunt beleven. Zo werkt het in de tuin ook. Op dag 1 zei mijn schoonvader, Kim hou er rekening mee dat niet alles zal lukken. Schimmels, vogels, slakken en het weer kunnen roet in het eten gooien. Het hoort erbij. Je kunt er van leren.

Ik zie ieder succes als een geluksmoment. Intens genieten van deze positieve momenten maken dat ik minder teleurgesteld ben in de keren dat het niet lukt. Het is zoals het is, kijk naar de positieve kant en leer van de tegenslag.

Ik hoop dat je het leuk vind, om eens iets anders te lezen dan een recept. Laat het me vooral weten door een comment onder deze blog :) Vind ik leuk.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave A Comment