Waarom suikervrij eten goed voor je is… En win een boek!

suikervrij-etenIk kreeg fijne foodpost afgelopen week. Sommige van jullie hebben het via Instagram al gezien. Ik kreeg het boek 100% suikervrij voor altijd. Het is een vervolg op het boek 100% suikervrij in 30 dagen. 100% suikervrij eten is wel wat extreem, maar letten op je suikerinname is heel erg belangrijk. Gelukkig is het boek een stuk genuanceerder dan de titel doet geloven. In dit boek van Carola van Bemmelen en Sharon Numan gaat het onder anderen over de valkuilen, die we allemaal tegenkomen als we onze levensstijl willen veranderen. Ze hebben een aantal ‘regels’ opgesteld om suikervrij te eten. Ik krijg het over het algemeen direct benauwd van regels, maar deze staan me wel aan. Ze geven je houvast om ook echt te gaan beginnen. Naast valkuilen en regels, vind je veel informatie, praktische tips en heerlijke recepten. Een fijn boek.
Bewust zijn van wat je binnen krijgt, goed voor jezelf zorgen en gezond leven is wat mij betreft allemaal met elkaar in verbinding. Zoals ik wel vaker schrijf, probeer ik jullie te inspireren om goed voor jezelf te zorgen. Vandaar dat ik dit boek aan één van jullie doorgeef.  Om ‘nog’ beter voor jezelf te zorgen. Aan het eind van dit artikel lees je hoe je kans maakt op dit boek! 

De voordelen van suikervrij eten

Waarom zou je suiker vrij eten? Suiker heb je toch nodig? Ik zal het proberen heel kort uit te leggen. Je lichaam bestaat uit cellen. Deze cellen hebben een aantal voedingstoffen nodig om te groeien, te herstellen en te delen. We hebben het hier over 3 soort voedingstoffen, vetten, eiwitten en koolhydraten. Vitaminen en mineralen helpen je cellen de verbinding te maken tussen de voedingstoffen. Noodzakelijk dus.

Koolhydraten zijn suikers. Door je lichaam gebruikt als brandstof. Suikers geven je energie. Te veel suikers zorgen echter voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor hebben we last van dipjes, hoofdpijn en kunnen er nog veel meer klachten ontstaan.

Een voordeel van suikervrij eten is dat je lichaam vetten als brandstof gaat gebruiken. Je hebt minder last van deze bloedsuikerschommelingen. Je energieniveau is stabiel.

Koolhydraten (suikers) worden grotendeels opgenomen in je mond. Bij het binnenkrijgen van te veel suikers gaan ze door naar je maag en darmstelsel. Suikers tasten je darmwand (slijmvlies) aan en zorgen voor irritaties. Een voordeel van suikervrij eten is dat je darmen zich kunnen herstellen en niet geïrriteerd raken.

Door minder suiker te eten krijg je meer energie, je geeft je lichaam meer ruimte om de andere voedingstoffen op te nemen en het is beter voor je darmen.

Geraffineerde suiker en natuurlijke suiker

granaatappelEr zijn veel verschillende soorten suiker. Het wordt bijna overal in verschillende vormen aan toegevoegd. Helaas. Ik verdeel het voor het gemak even in geraffineerd en natuurlijk. Geraffineerd betekend verwerkt d.m.v. verschillende chemische processen. Het product verliest zo al zijn waardevolle voedingstoffen. Zonde! Bij toegevoegde suikers in kant en klare producten, gaat het bijna altijd over de geraffineerde variant. Dat is één van de redenen dat ik graag zelf mijn producten maak.

Een voorbeeld van natuurlijke suiker is een Dadel. Witmeel en witte suiker voorbeelden van geraffineerde suikers. Toegevoegde fruitsuikers zijn ook vaak geraffineerd, zoals witte druivensuiker, terwijl een verse sinaasappel een natuurlijke suikerbron is. Let op dat ook natuurlijke suikers, suikers zijn. Eet daar niet te veel van, maar laat ze ook niet weg.

In mijn eetpatroon let ik er op dat de suikers die ik binnenkrijg vooral natuurlijk zijn. In de recepten op mijn website vind je ook vooral recepten met natuurlijke suikers. Als de tag suikervrij is gebruikt bij een recept, dan zijn er geen of enkel natuurlijke suikers gebruikt. Zonder een proces van chemische bewerking. Suikerproducten waar je lichaam nog waardevolle voedingstoffen uit kan halen.

Mijn 5 favoriete suikervrije recepten

Ik kan nog uren doorgaan over dit onderwerp, maar dat doe ik jullie niet aan. Het is tijd voor lekkers, want suikervrij eten kan ook heel erg lekker zijn. En zelfs zoet. Ik zet mijn 5 favorieten op een rij, heb je zelf nog suggesties? Mail ze dan naar me, ik vind het altijd leuk om inspiratie te ontvangen. Heb je hier nog niet genoeg aan? Kijk dan eens op mijn blog artikel verantwoord snacken. Daar staan 10 simpele opties om toch lekker te snacken.

 1. Een suikervrij borrelhapje: Komkommerrolletjes met zelfgemaakte hummus
 2. Courgette pannenkoek met maar 3 ingrediënten
 3. Zelfgemaakte groenteburgers
 4. Verse groentesap 
 5. Zelfgemaakte notenpasta 

Wie wil mijn boek hebben?

Wil jij wat extra inspiratie om suikervrij te eten? Laat mij dan in een reactie weten waarom je het boek graag zou willen hebben. A.s. zaterdag, op de verjaardag van onze Sint, maak ik de winnaar bekend via Facebook en krijgt hij of zij een e-mail van mij. Vergeet dus niet om je e-mail adres goed in te vullen.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog artikel? Stuur mij dan even een mail, ik ben van plan in een volgend blog, een aantal vragen te beantwoorden.

Inmiddels is het boek opgestuurd en kreeg ik onlangs een mailtje van de nieuwe eigenaar! Helemaal blij:)

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

37 Reacties

 • Mireille
  6 jaar ago

  Hi Kim, graag maak ik kans op het boek 100% suikervrij. Afgelopen weken ben ik aan het experimenteren om minder suiker te gebruiken en kan dus wel wat inspiratie gebruiken :-).

 • Iris Puijk
  6 jaar ago

  Denk dat het heel goed voor je is , snoep niet veel en voeg geen suiker toe. Maar de verborgen suikers , dat is lastig. Hoop dat met dit boek het duidelijker wordt. Dus ga hard duimen.

 • Marianne
  6 jaar ago

  Haihai, ik maak graag kans op het boek 100% suikervrij. Ik heb al enkele jaren lyme en merk dat ik meer energie heb als ik suikervrij eet maar…ik vind het moeilijk om vol te houden omdat ik soms toch weer zwicht voor chocolade of een taartje. Ik denk dat ik door dit boek meer lekkere alternatieven vind en het gemakkelijker vol kan houden.

 • Bianca van Dalen
  6 jaar ago

  Hoi! Ik zou het boek heel graag winnen om met mijn gezin de suikervrije lifestyle door te kunnen voeren. Omdat mijn dochter heel erg reageert op geraffineerde suikers zijn we ze al wel aan het uitbannen, maar dan zijn vervangers wel handig om het leven leuk te houden. Die inspiratie hoop ik uit dit boek te kunnen halen! Groetjes Bianca

 • Mirjam
  6 jaar ago

  Ik gebruik al een tijdje weinig suiker, maar merk dat ik wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Wil er graag meer over lezen.

 • Nicole
  6 jaar ago

  Na een operatie inclusief revalidatie ivm een gebroken rugwervel moet ik weer op het juiste spoor komen. Iedereen kwam met troost eten inclusief alle suikerdips. Ik ben helemaal klaar voor een suikervrij/-beperkt leven!!

 • Els
  6 jaar ago

  Sinds ik in de overgang ben heb ik echt een zoete trek gekregen, dat was eerder nooit zo en gezond is het natuurlijk ook niet. Dus misschien dat dit boek net dat extra steuntje is dat me kan helpen.

 • Matjolein van dijk
  6 jaar ago

  Wat leuk…
  Ik zou het zeker willen lezen
  Helaas zit suikerziekte/diabetisch erg in de familie
  Zelf al zwangerschapsuiker gehad
  Ik heb een hoge kans op suiker in de toekomst
  Elke informatie en tips neem ik van harte

 • Anita H.
  6 jaar ago

  In principe eet ik wel al aardig suikervrij, al jaren eigenlijk. Alleen heb ik nog regelmatig zin in zoete dingen. Ik denk dat ik uit dit boek de goede inspiratie haal: lekkere dingen bereiden die toch verantwoord zijn. Nu eet ik toch wel vaak dingen die ik niet bijzonder lekker vind, waardoor ik toch vaker zwicht voor ongezond eten (vooral als ik me niet happy voel).

 • Suus
  6 jaar ago

  Na jarenlang een eetstoornis te hebben gehad ben ik al een hele tij d o zoek naar het juiste pad. Het is een moeilijke weg, maar langzaam kom ik er wel :) Een beetje extra hulp door middel van dit boek zou ontzettend mooi zijn. Een laatste duwtje weg uit het verleden, naar een gezonde toekomst!

 • Marion Sijbrands
  6 jaar ago

  Ik probeer al een hele tijd om goed suikervrij te gaan eten, is ook echt nodig ivm eventuele suikerziekte en dat wil ik graag voorkomen. Ik denk dat dit boek mij daar goed in kan steunen!

 • Linda
  6 jaar ago

  Oh, ook voor mij valt er nog veel te leren. Wat hulp is altijd welkom!

 • petra
  6 jaar ago

  Geweldig.. 100% suikervrij. Ik probeer het zoveel mogelijk, maar er zijn zoveel valkuilen. Hopelijk leert dit boek me nog betere keuzes te maken.

 • wicky
  6 jaar ago

  ik maak graag kans op je boek om nog meer inspiratie te krijgen, we zijn sinds 1 oktober begonnen met minder suiker en minder koolhydraten te nuttigen en ik moet zeggen dat ik sindsdien veel meer energie heb en dan nog niet eens te spreken of de kilootje en centimeters die ik kwijt ben, dus alle goede ideeen zoals u boek kunnen moet goed van pas komen om deze levensstijl door te blijven voeren. Groetjes vanuit Mallorca Wicky

 • Femmie
  6 jaar ago

  Hoi zou het graag winnen denk nog een extra steuntje kan gebruiken Doe al een paar jaar zoveel mogelijk zonder suiker heb eerst met voeding geprobeerd om mijn diabetes in balans te krijgen lukte niet meer tot begin dit jaar en spuit nu insuline maar wil me toch zoveel mogelijk er aan houden want mijn bloedwaarden zijn nog nooit zo goed geweest. ….duimen maar

 • Patricia
  6 jaar ago

  Oei dat zou eens goed uitkomen! Ben sinds kort aan het stoeien met voeding om hopelijk iets meer controle over mijn MS te krijgen. Sinds 1 november ben ik gestopt met cafeïne (koffie, cola, chocola) en kaneel. En vanaf morgen ga ik zoveel mogelijk suikervrij. Een beetje hulp zou zeer welkom zijn! :-)

 • Monique
  6 jaar ago

  Heel graag, mss dat het me dan wel lukt om de rest van mijn gezin (man + 2 pubers) te overtuigen, ik ben al om maar zal er ongetwijfeld ook nog veel van leren!

 • Bianca
  6 jaar ago

  Heel graag! Ben echt een suikerverslaafde en heb al tig diëten en levensstijlen geprobeerd maar val uiteindelijk weer terug in mijn oude gewoonten. Zou echt af willen van deze verslaving en hoop dat jouw boek een steuntje in de goede richting kan zijn.

 • Marijke
  6 jaar ago

  IK zou het boek ook graag willen winnen. Ik vermoed dat mijn onbedwingbare trek komt Door suikers.
  Als ik het boek uit heb wil ik het ook weet gaan verloten en zo meer mensen er mee helpen.

  Mooi initiatief! Thnx

 • Ramona
  6 jaar ago

  Jaaaa ik wil ook graag mee doen! K ben nu 7 maanden bezig, Ik probeer Koolhydraatarm te eten, dat gaat goed, maar ik zoek nieuwe inspiratie, heb het gevoel dat ik vast sta….. En zoek andere recepten… Hoop dat ik lief ben geweest dit jaar en dat Sinterklaasje me schoentje gaat vullen ? Groetjes Ramona

 • Marion
  6 jaar ago

  Hallo Kim, Ik merkte pas wat suikers met mijn lichaam deden tien ik er mee stopte. Niet meer moe, geen dipjes meer, niet meer depressief….maar oh wat is het soms moeilijk zeker in deze tijd van.pepernoten en speculaas…. ik zou heel graag een steuntje in de rug willen met dit boek, niet alleen voor mij maar ook voor mijn man en 3 pubers

 • Natascha
  6 jaar ago

  Dit boek lijkt me erg leerzaam en wie weet geeft het me de kracht om het afvallen nu eens door te zetten

 • ingrid
  6 jaar ago

  Ik zou heel graag dit boek willen lezen omdat ik zeker weet dat suiker gif is zeker ook nog als je diabetes hebt dus hoe meer informatie hierover des te beter :)

 • Dania Niemeijer
  6 jaar ago

  Ik had ook al geregeerd op facebook maar ik zag uw reactie dat het hier nog een keer moet. dus bij deze

 • Sascha Faas
  6 jaar ago

  Ik zou dolgraag het boek willen winnen omdat het me een leuke uitdaging lijkt om hiermee aan de slag te gaan!

 • Frida
  6 jaar ago

  ik wil heel graag met jullie boek aan de slag om nu eens goed en lekker suikervrij te eten. Ik heb al jaren weinig energie en lees overal dat suikervrij leven daarbij kan helpen. Ik wil graag van mijn depribuien en dipjes af en met dit boek hoop ik daar een einde aan te maken. Zou tof zijn, zo in de decembermaand wat te krijgen.

 • Anna
  6 jaar ago

  Ik wil graag zoveel mogelijk suikervrij eten,het boek helpt me vast verder op weg. Ik ben benieuwd

 • Dorien Sillevis
  6 jaar ago

  Ik probeer al een jaar suikervrij te eten, ik vind het best pittig! Maar ben vol motivatie om dit echt te laten slagen, een steuntje in de rug zal heerlijk zijn! Maar daarin ben ik niet de enigste… ik blijf gewoon met liefde je website in de gaten houden voor recept tips want ook zonder boek gaat dit mij lukken

 • Babette
  6 jaar ago

  Hoi Kim,

  Complimenten voor je geweldige site!!
  Dat je voedsel(inname) samen hangt met je lichamelijke gezondheid dat geloof ik zeker. Ik had me nog niet eerder zo verdiept in een gezonde leefstijl, maar de laatste tijd ben ik me er meer en meer van bewust dat het veranderen van m’n eetpatroon mij mogelijk zou kunnen helpen. Helpen om van de pijn in m’n spieren af te komen. Helaas heeft lichamelijk onderzoek, een botscan en uitgebreid bloedonderzoek geen uitkomst geboden en is de pijn die ik 24/7 heb in mijn spieren en spieraanhechtingen iets waar ik volgens de artsen “mee moet leren leven”. Nu kan dat natuurlijk wel, maar hoe fijn zou het zijn als je door het veranderen van je leefstijl minder pijn zult hebben of dat deze wellicht helemaal verdwijnt?? En ik geloof daadwerkelijk dat het begint bij suikervrij eten……Fijne Sinterklaas!!

 • Ramona
  6 jaar ago

  Het is een levensstijl en ik kan na een paar maanden zeggen: “Wauw, voel mij geweldig! ” Ik ga voor 100% Suikervrij voor altijd.

 • Helen Gouka
  6 jaar ago

  Heb het boek nu uit de bieb. Lekker leesbaar. Nu nog toepassen :-) Mijn moeder Elly Gouka-Veldhuizen wilde dit boek ook graag. Dus graag voor haar. :-)

 • marijksels
  6 jaar ago

  WAt leuk Kim!
  Ik ben me al een tijdje bewust van de ongezondheid van suiker en heb het ook al een tijdje laten staan/ Maar de laatste tijd ben ik een beetje van het padje af, tot mn eigen frustratie. Ik zou graag weer helemaal suikervrij gaan, maar kan wel een zetje in de juiste richting gebruiken. Ik grijp deze kans dan ook met beide handen aan!

 • Gerda Damen
  6 jaar ago

  Hoi, Ik ben Gerda 48 en gek op alles wat met voedsel te maken heeft. Al jaren kook ik nu zonder pakjes, eerst ontstaan omdat ik het gewoon lekkerder vind , vers koken. Daarna kwam onze boerderij, met kipjes dus eigen eitjes, de groentetuin dus eigen groenten, fruitbomen, zelf wijn en op een gegeven moment mijn eigen Goudse kaas maken van rauwe melk. En toen gingen we koolhydraat beperkt eten en ontdekte ik hoe slecht de gerafineerde suikers zijn. Ik slurp nu alle info op die ik kan vinden over de goede suikers, gezonder eten. En schrik van wat we nog aan slechte middelen binnen krijgen. Een waardevolle toevoeging dus het boek 100% suikervrij…..dus ik neem de gok en schrijf je aan…wie weet is de sint mij goed gezind.

 • Martien
  6 jaar ago

  Ik merk dat ik na 1,5 jaar grotendeels suikervrij voor het eerst in een grotere dip terecht kom en weer veel makkelijker naar zoetigheid en suiker grijp. Dus ik hoop dat dit boek me nieuwe aanknopingspunten en motivatie geeft, want ik weet dat ik het kan! Oh ja, en het zou een leuk verjaardagscadeautje zijn, want ik ben de 9e jarig :-)

 • Esther Steenhart
  6 jaar ago

  Hoi,
  Mijn dochter van 8 en ik hebben pds (prikkelbaar darmsyndroom) en ik denk dat het boek 100% suikervrij, ons kan helpen naar 100% krampvrij.
  We willen heel graag en een boek met tips en recepten kan ons hier goed bij helpen.

  Groetjes

 • manon brouwer
  6 jaar ago

  Als superzoet meisje heb ik geen suikets nodig, toch is er vaak verleiding. Nu ik bewust sport en eet (prep) wil ik graag leren hoe verantwoord te varieren zonder daarbij suiker te gebruiken. Ik werk aan de beste versie van mijzelf als ‘superzoet’ en gezond meisje!

 • 6 jaar ago

  Hoi Kim, wat een leuk stuk heb je geschreven1 Wij zijn ook veel bezig met suiker, dat eigenlijk een onwijze killer is voor je. Je kunt het zo gek niet bedenken waar allemaal suiker in zit. Ik vind alleen deze dagen zo ongelofelijk moeilijk met al die lekkernijen… ik kan echt geen nee zeggen tegen pepernoten, chocolade, speculaas en noem maar op. Dus een betere smoes dan een boek krijgen op sinterklaas dat over suikers gaat, heb ik dan niet meer :)

Leave A Comment

Related Posts