Zomerse salade met zelfgemaakte gedroogde tomaten 

YES, de lente komt er weer aan. Aankomend weekend wordt het heerlijk weer en gaan we met heel Nederland barbecueën en op het terras zitten. Gezellig! Bij een barbecue of op iedere andere zomerse lente dag, hoort een heerlijk frisse zomerse salade.

Kauwen is gezond

Een salade zorgt er voor dat je veel kauwt, wat ontzettend veel gezondheidsvoordelen heeft. Wanneer je kauwt, start je spijsvertering al en breken de enzymen in je mond de koolhydraten af in glucose. Vetten en eiwitten worden niet in de mond afgebroken. Vaak kauwen geeft het enzym in je mond de gelegenheid om deze koolhydraten af te breken en de voedingstoffen die je lichaam nodig heeft uit je voeding te halen. Kauwen heeft nog een gezondheidsvoordeel. Wanneer je veel kauwt, is je eten beter voorbereid op je maag waardoor je je maag ontlast. Dan is er ook nog het voordeel van de 20 minuten regel. Kennen jullie die? Pas na enkele minuten wordt het hormoon aangemaakt wat zorgt voor een voldaan gevoel. Als je veel kauwt ben je langer met je eten bezig en heb je minder kans op een te volle maag. Een heleboel redenen dus om goed en veel te kauwen en veel salades te maken ;).

De zomerse salade van vandaag is een goed gevulde salade welke je als hoofdmaaltijd kunt eten, maar ook goed kunt serveren als bijgerecht op bijvoorbeeld een barbecue. Wil je liever een andere zomerse salade dan heb ik nog veel meer keuze voor je, zoals de 10 mooiste salades die ik uitzocht van andere foodbloggers.

Een zomerse salade met vis of vlees

saladeDe één houdt meer van vis, de ander meer van vlees. Bij ons thuis is daar een hele duidelijke verdeling in. Dus zorg ik dat ik een zomerse salade maak waar beide opties mogelijk zijn en verdeel ik het over twee porties voordat ik de vis of het vlees toevoeg.

  • Makreel of gerookte kip
  • Krop sla
  • 1 avocado
  • 1 courgette
  • 1 rode ui
  • 150 gram kleine tomaatjes
  • 1 bol mozzarella
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel gedroogde oregano

Wanneer je zongedroogde tomaten zelf wil maken, moet je op tijd beginnen. De tomaten moeten namelijk minimaal 2 uur in de oven. Ga je voor makkelijk? Geen probleem, de zongedroogde tomaten zijn goed te krijgen in de supermarkt. Kleine tip, ze zijn zelfgemaakt echt super lekker!

Snij de kleine tomaten door de helft of in vieren. Leg ze in een ovenschaal en giet er een scheutje olijfolie overheen. Breng ze op smaak met wat gedroogde oregano (vers mag natuurlijk ook), zout en peper en twee geplette teentjes knoflook. Zet ze 2 uur in de oven op 120 graden. Let op! Ovens kunnen heel verschillend zijn, kijk dus regelmatig bij de tomaten zodat ze niet verbranden.

De salade opbouwen. Snij eerst de courgette in kleine blokjes en snipper de ui zo fijn als je kunt. Scheur de bol mozzarella in kleine stukjes en snij de avocado ook in blokjes. Doe alle gesneden en gescheurde ingrediënten in een kom. Scheur of snij ook de sla in kleine stukjes en voeg de iets afgekoelde zelf gedroogde tomaten toe. Als laatst verdeel je klein gesneden gerookte kip of stukjes gerookte makreel over de salade en maak je de salade af met zout en peper. Deze salade heeft echt niet meer nodig. Heerlijk.

Ik hoop dat ik je weer heb kunnen inspireren met deze lekkere zomerse salade. Laat je me weten wat je er van vond?

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave A Comment

Related Posts