Zuurkool, 100 % zelfgemaakt!

Zelf zuurkool maken, nooit gedacht dat het zo makkelijk was. Zuurkool is gefermenteerd. Deze fermentatie zorgt ervoor dat de kool zuur wordt. Er ontstaan melkzuurbacteriën in de gefermenteerde kool die goed zijn voor je darmflora. Vroeger werden veel groente gefermenteerd omdat deze zo heel lang houdbaar blijven. Zo konden de mensen ook in de winter genieten van de zomergroenten.

Zelf zuurkool maken, wat heb je nodig?

1 grote weckpot, 1 witte kool, 3 liter water en 3 eetlepelszout. Meer is het niet.

Snijdt de kool in dunne reepjes, en meng het met  twee eetlepels zout. Stop de kool in de weckpot en vul deze met water, zorg dat de gesneden kool onder water staat, voeg nog eet eetlepel extra zout toe. Laat de pot zuurkool een aantal dagen op het aanrecht staan en zet de pot vervolgens in een kelder of kelderkast (donkere ruimte). Laat het minstens drie weken staan. Spoel de kool kort af voor gebruik. Dit hoeft niet. Makkelijk he?

Zelfgemaakte zuurkool in een makkelijke Hollandse ovenschotel. Een recept van Kim - purefoodie.nl

Recept zuurkoolschotel van zelfgemaakte zuurkool

Deze zuurkool kun je voor heel veel recepten gebruiken. Maar ik maak het liefst zuurkoolschotel met ananas. Dit recept is genoeg voor 3 a 4 personen. Wij hebben er samen 2 dagen van gegeten. Heerlijk!

Ingrediënten:

  • 350 gram zuurkool
  • 6 middelgrote vastkokende aardappelen
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel roomboter
  • 3 plakjes ananas (het liefst vers)
  • 4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas.
  • Optie: eet er een lekkere rookworst bij (de rookworsten van de vegetarische slager vind ik ook heerlijk!)

Kook de aardappelen en stamp ze vervolgens met de de roomboter en een theelepel mosterd tot een puree. Breng op smaak met zout en peper.

Was de zuurkool in een vergiet. Niet te lang, anders verliest het zijn smaak. Vet een ovenschaal in, leg er een laag aardappelpuree in, bedek met ananas, zuurkool en mosterdzaadjes. en vervolgens nog 1 laag aardappelpuree en zuurkool. Breng nog een keer op smaak met alleen wat zwarte peper. Maak af met een dunne laag geraspte Parmezaanse kaas (hoeveelheid naar keuze) en zet vervolgens 30 tot 40 minuten in de oven op 180 graden.

Dit is echt een heerlijke simpele Hollandse ovenschotel. Ik heb de overige zuurkool inmiddels gewoon weer in de kelder gezet.

Eetsmakelijk!

 

2 Reacties

  • 7 maanden ago

    Hallo Kim, sluit jij de weckpot tijdens het maken van zuurkool? Wij gebruiken altijd een zuurkoolpot, een stenen pot dat een waterslot heeft om te voorkomen dat er (teveel) druk in de pot komt. Nog een tip: kneus de kool met je handen voordat je deze in de pot doet, dat versnelt het proces en worden de reepjes dunner. Groetjes, Marco

    • 7 maanden ago

      Hoi Marco, ja die sluit ik gewoon. En als ik de kool afspoel kneus ik deze inderdaad ook. Dank je wel voor de toevoeging!

Leave A Comment

Related Posts