Gezonde barbecue, zo doe je dat

De zomer is vol op in gang en de barbecue staat meerdere keren per week aan hier thuis. Vorig jaar maakte ik me druk om iedere barbecue. Mijn lichaam reageerde destijds nog behoorlijk heftig op bepaalde toevoegingen in voeding. Bij een barbecue kwamen dan toch vaak de wat minder verantwoorde producten op tafel te staan. Vervolgens zat ik een week met de ellende. Dit jaar maak ik me minder druk, ten eerste kan mijn lijf veel meer hebben omdat het gezonder is, ten tweede weet ik nu hoe ik een gezonde barbecue maaltijd neer kan zetten. Tijd om mijn ervaringen met je te delen.

Vitaminen op de gezonde barbecue

gezonde-barbecueNaast de gebruikelijke vlees en vis producten die op de barbecue bereid worden is het ook lekker en goed om iets anders te serveren. Wat dacht je van deze heerlijke groenteburgers (klik voor recept)? Of een groente spies. Het is niet moeilijk, heerlijk verfrissend en gezond om bij een barbecue ook groente aan te bieden. Je kunt, naast groente op de barbecue, ook heel goed rauwe groente aanbieden. Naast de groente op de barbecue en op tafel, mag een mooie salade natuurlijk ook niet ontbreken. Zo heb je al op vier verschillende manieren groenten en maak je gezonde barbecue maaltijd. Nu nog een lekker stuk vlees of vis erbij en klaar ben je.

Recepten voor groenten en vitaminen bij een gezonde barbecue maaltijd:

Bewust kiezen voor de gezonde barbecue

kipsate Vlees en vis kan bij mijn gezonde barbecue feestje niet ontbreken. Wel vind ik het heel belangrijk om hierin heel bewust te kiezen voor verantwoord vlees. Biologisch of in ieder vlees waarvan ik weet waar het vandaan komt. Vraag rustig aan je slager wat hij je aanbeveelt. Waarschijnlijk ben je bij de slager iets meer geld kwijt, maar met alle bij gerechten en groentes eet je zonder dat je het door hebt veel minder vlees, wat helemaal niet erg is. Ik kan je verzekeren dat het goede vlees van de slager het waard is om van te genieten.

Ik hoop je te inspireren om goed voor jezelf te zorgen maar vind het net zo belangrijk om ook voor anderen te zorgen, inclusief de dieren om ons heen. Vlees wat met respect behandeld is, smaakt niet alleen beter, het is ook een principiële keuze om bewust voor goed vlees te kiezen. Hetzelfde geld overigens voor vis. De visboer kan je precies vertellen waar de vis vandaan komt.

Gezonde barbecue vis en vlees recepten tips:

Zelfgemaakt is hip, gezonde sauzen voor bij de barbecue

DIY (do it yourself) oftewel DHZ (doe het zelf), een super hippe afkorting die je overal terug vindt. Kijk maar eens op Pinterest, fantastisch wat je allemaal wel niet zelf kunt maken. Of deze afkorting nu hip is of niet, ik vind het geweldig om dingen zelf te maken, voornamelijk wanneer het met eten te maken heeft. Voor een barbecue is het ook leuk om zelf aan de slag te gaan. Het is niet alleen een stuk lekkerder, maar ook gezonder en leuk voor je gasten. Zo kun je bijvoorbeeld zelf sauzen maken. Ik deel vandaag een recept met je voor een heerlijke barbecue saus:

tomaten-sausIngrediënten:

  • 2 gepelde hele tomaten (uit blik)
  • 1 eetlepels sap uit het blik gepelde tomaten
  • 1 augurk
  • 1 kleine rode ui
  • 1/2 theelepel honing
  • 1 theelepel gerookte paprika poeder (gewone paprika poeder mag ook)
  • verse groene kruiden (basilicum, peterselie of bieslook)
  • Peper en zout

Snipper de ui zo fijn als je kunt en snij de augurk in kleine stukjes. Snij de hele tomaten in een kom in stukjes en voeg de rest van de ingrediënten toe. Klaar is je tomaten saus, heerlijk voor op een stukje vlees of vis.

 

Recepten voor zelfgemaakte sauzen en bijgerechten:

Bewust kiezen en goed zorgen voor jezelf

Gezond eten gaat niet alleen over het kennen van gezonde alternatieven. Het is ook leren koken, maar bovenal is het een mindset. Wanneer jij het gevoel hebt dat je niet meer kunt genieten omdat je “gezond moet” eten, gaat het niet voor je werken. Geef jezelf de kans om stap voor stap een gezonde leef en eet stijl aan te meten. Niemand lukt dat in één keer, althans ik ken ze niet. Stap voor stap, beetje bij beetje. Begin bijvoorbeeld met het invoeren van je mail adres links boven, of voor de mobiele lezer bovenaan de website. Zo blijf je en op de hoogte van ontwikkelingen van Purefoodie, maar ik geef je de eerste paar weken iedere week een tip om te starten met een gezonde leefstijl.

Het ontdekken van lekkere en gezonde gerechten wordt steeds leuker, je zult merken dat je ook veel meer smaken gaat proeven. Een gezonde barbecue is voor mij echt een feestje. Ik vind het lekker, leuk om klaar te maken en daarbij heb ik er vervolgens ook alleen maar profijt van, want mijn lichaam heeft de voedingstoffen die ik binnen krijg nodig om te kunnen functioneren. Bij een minder gezonde barbecue is je lichaam daarna voornamelijk bezig om de afvalstoffen af te voeren, wat onnodig veel energie kost. Nu is dat helemaal geen probleem, af en toe, met mate. De energie die je krijgt van een gezond voedingspatroon kan je zoveel plezier op leveren.

Ik ben benieuwd naar jullie versie van een gezonde barbecue! Deel gerust je ervaring/vragen of opmerkingen met me, dat vind ik altijd leuk om te lezen:) Fijne zomer!

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave A Comment

Related Posts