Recept; gekruide kip en een salade van paarse bloemkool

Dit is hoe het er bij mij in huis aan toe gaat inclusief puur recept voor gekruide kip en een salade van paarse bloemkool.

eten-met-gastenEr komt familie eten, ik sloof me extra uit in de keuken en zorg dat niemand te kort komt. Eten is er altijd genoeg, zeker als ik de boodschappen gedaan heb. Ik heb een grote kast vol met producten en kookgereedschap, waarmee ik de hele straat kan voorzien van een maaltijd. Ik besluit kip te maken, met bonen (verse tuin en snijbonen) en een salade van paarse bloemkool. Dat ding is indrukwekkend! Daar zullen mijn gasten wel van staan te kijken.

Ik bedenk me nog dat ik foto’s moet maken, dit wordt een fantastisch diner en dat recept moet ik niet vergeten te delen met mijn volgers:). Ik ben altijd zo slim om een schriftje op het aanrecht te leggen met een pen ernaast. Zo herinner ik mijzelf eraan dat ik de recepten direct op moet schrijven. Als ik in de keuken sta dan doe ik maar wat, en als ik het niet opschrijf en afweeg ben ik het een uur later vergeten. Geen gerecht smaakt bij mij hetzelfde, het recept is altijd anders. Ik hou me nergens aan.

Eenmaal aan tafel zit iedereen heerlijk te smullen als ik plotseling bedenk dat ik foto’s had moeten nemen. FREEZE.. iedereen moet van z’n bord afblijven en ik check of er nog wat fatsoenlijks te fotograferen valt. Helaas.. alles is al uitgedeeld en iedereen is begonnen. Iedereen zit te genieten, dat wel.

Ik maak snel wat foto’s van mijn aangetaste bord en eigenlijk boeit het me niet zo dat het er niet gelikt uitziet. Dit is wie ik ben.

Recept gekruide kip met tuin- en snijbonen

Gekruide kip is mijn specialiteit, ik vind het lekker, leuk om te doen en eigenlijk valt het altijd wel in de smaak. Wanneer ik mijn kip marineer met de onderstaande marinade, doe ik dat door de kip in een afsluitbare plastic (diepvries) zak te doen. Ik voeg de marinade er aan toe en meng dan de kip met de marinade door de zak lucht dicht af te sluiten en via de buitenkant een beetje te kneden tot de marinade goed verdeeld is. Vervolgens leg je het zakje in de koelkast.

Ingrediënten marinade:
 • recept-kip2 tenen knoflook
 • 1 cm gemberwortel
 • 2 theelepels za’atar
 • 1 eetlepel kurkuma
 • 2 eetlepels paprika poeder
 • 1 eetlepel masala kerrie (ik vind de Hindoestaanse kerrie masala het lekkerst)
 • 1 eetlepel sereh poeder
 • 2 eetlepels fijn gestampte pijnboompitten
 • 1 klein bosje verse peterselie
 • peper en zout

Dit recept is het lekkerst wanneer je deze bereid in een vijzel. Heb je deze niet? Dan kan het ook in een keukenmachine. Meng door elkaar in een vijzel en voeg 2 eetlepels olijfolie toe om het tot een marinade te maken.

Ingrediënten kipgerecht voor 5 personen
 • 1 kilo kleine kippenvleugels (biologisch)
 • 1 keer bovenstaand recept voor marinade
 • 200 gram verse tuinbonen
 • 100 gram verse snijbonen
 • 1 eetlepel tomaten puree
 • 100 ml water of kokosmelk
 • 2 rode uien
 • 100 gram kikkererwten
 • peper en zout

recept-maaltijdMarineer de kip in 3/4 van de marinade en laat de kip ongeveer een uur rusten in de koelkast. Bak de kip goud bruin aan alle kanten en snij de ui zo fijn mogelijk. Voeg de ui toe aan de kip wanneer de kip is dichtgeschroeid aan alle kanten. Voeg vervolgens een eetlepel tomaten puree toe en bak deze even goed mee.

Dop de tuinbonen twee keer. Eerst de bonen er uit en dan het bovenste velletje er af. Ik was geen fan van tuinbonen, tot ik ontdekte dat ik ze dubbel kon doppen. En niet omdat ik doppen zo leuk vind. Snij de snijbonen in reepjes van ongeveer 1 centimeter breed.

Voeg het water of de kokosmelk toe aan de pan. kokosmelk maakt het gerecht wat romiger. Voeg vervolgens ook de bonen en de kikkererwten toe en laat 10 minuten staan.

Is de saus te waterig? Haal de laatste minuten de deksel van de pan en laat de saus inkoken.

Recept salade met paarse bloemkool

paarse-bloemkoolEen paarse bloemkool, iedereen staat raar te kijken als je met zo’n ding aan komt, maar het is zo ontzettend mooi. Ik maakte er onder andere deze salade mee. Een makkelijk recept, lekker fris waardoor het perfect past bij bovenstaand recept van gekruide kip.

Ingrediënten salade

 • 1/2 bloemkool
 • 1 kopje amandelen (geroosterd, of rooster ze zelf)
 • 5 zongedroogde tomaten (zie hier hoe je ze zelf kunt maken.
 • 3 augurken (flinke)
 • verse rucola
 • verse eikenbladsla
 • 1 rode ui

Snipper de rode ui of snij deze in dunne ringen. Snij de roosjes van de bloemkool en pluk ze uit elkaar. Rooster de amandelen en hak ze grof. Snij de augurk in kleine blokjes.

Als je de gedroogde tomaten zelf wilt maken, doe dit dan ruim van te voren. Zie hier het recept voor zelfgemaakte zongedroogde tomaten.

Was de sla goed en  scheur deze in stukken.  Mix alles door elkaar en breng op smaak met de onderstaande dressing.

Ingrediënten dressing;
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 theelepel honing
 • 2 theelepels mosterd
 • 1 theelepel limoensap

Meng door elkaar met een vork of in een dressing shaker. Dit recept past bijvoorbeeld ook geweldig over een zomerse salade met zelfgemaakte gedroogde tomaten.

Als dit geen maaltijd is om je gasten mee te verwennen, dan weet ik het ook niet meer! Wat vind je ervan? Laat het me weten via een reactie of deel deze blog via social media.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave A Comment

Related Posts