Zelf nasi maken, zonder pakjes

Koken zonder pakjes betekent voor mij koken zonder ingrediënten die ik niet nodig heb, zoals te veel zout, suiker of e-nummers waar ik niet blij van wordt.  Ik eet om mijn lichaam te voeden en geef mijn lichaam zoveel mogelijk voedingstoffen die het nodig heeft.

Deze week maakte ik nasi, veel mensen hoor ik vaak over pakjes nasi kruiden of voorverpakte boemboe’s. Een boemboe is een kruidenmengsel gemaakt in een vijzel. Verschillende specerijen worden fijn gewreven tot een plakkerig goedje, wat je vervolgens weer mee bakt in je nasi gerecht.

zelf-nasi-maken

Zelf nasi maken is veel minder moeilijk dan je denkt. Bij de toko kun je de meeste ingrediënten wel krijgen en als je in één keer een grote pan maakt dan kun je heel goed invriezen en de rest van de maand genieten van je nasi.

Recept voor zelfgemaakte nasi

Als je zelf nasi wil maken start je met de boemboe. Hier heb je en vijzel voor nodig, heb je die niet gebruik dan een keukenmachine.

boemboe nasiIngrediënten boemboe:

  • 1 rode peper
  • 2 centimeter verse gember
  • 1 sjalotje
  • 3 tenen knoflook
  • 1 cm² trassi
  • 1 theelepel kurkuma/ koenijt
  • 1 theelepel komijn poeder
  • 1 theelepel ketoenbar/ koriander zaad, gemalen
  • Zwarte peper en zout

Meng dit met elkaar in een vijzel tot een boemboe voor de nasi.

Verdere ingrediënten voor dit nasi recept:

  • 300 gram kippendijfilet
  • 1 grote of 2 kleine prei
  • 1 puntpaprika
  • 2 wortels of 4 als ze heel klein zijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote of 2 kleine rode ui
  • 300 gram gekookte rijst
  • 1 ei per persoon

proces nasi makenAls ik zelf gerechten zoals deze nasi maak vind ik het prettig om van te voren alles te snijden. Voor dit gerecht heb ik alle ingrediënten heel erg fijn gesneden/ gehakt.

Snij de kip zo klein als je kunt en bak de stukjes op hoog vuur goudbruin met enkel zout en peper en leg ze op een bord, afgedekt apart.

Bak in dezelfde pan de ui, de prei, wortel, paprika en de teentjes knoflook om en om. Voeg na enkele minuten (wanneer de groente begint in te slinken) de boemboe toe. Je huis gaat nu fantastisch ruiken. Roer goed door voor ongeveer 3 minuten en voeg dan de rijst toe. Voeg als laatst de kip weer toe aan de zelfgemaakte nasi en maak je nasi af met een uitsmijter per persoon.

Zie je nu hoe makkelijk het is om zelf nasi te maken? Ik ben heel benieuwd of je het gaat proberen en zo ja of het gelukt is! Laat je het me weten via een reactie, Instagram (@purefoodie_kim) of Facebook?

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

1 Reactie

  • Jan
    2 jaar ago

    Kim , kan recept niet printen .
    Of werkt dat niet zo…
    Groet, Jan. (From Nunspeet)

Leave A Comment