Zoete aardappelcake met chocolade (gezond recept)

Easy peasy, van te voren maken en lekker meenemen naar je werk of snoepen bij het ontbijt. Deze zoete aardappelcake is een gezond recept voor een chocolade ontbijt. De ‘zoete aardappel’ zegt het al. Deze bataat maakt je cake lekker zoet. Met een paar dadels erbij, heb je verder geen zoetstof nodig.

Ik heb voor dit recept een vorm gebruikt voor minicakejes. Ik kan me voorstellen dat je het ook in een ‘gewone’ cakevorm kunt gieten. Zet het dan wel iets langer in de oven. Zie de receptbeschrijving.
koken & tafelen algemeen

 

Zoete aardappelcake met chocolade! Een verslavende combinatie.

Zoete aardappelcake zonder suiker

Als ik een recept schrijf waar geen suiker in verwerkt is zoals dit recept, dan krijg ik vaak de opmerking dat er toch suiker in zit. Dat klopt. Suikers zijn koolhydraten, die zitten vrijwel in alles. En ja een zoete aardappel, bevat meer suikers dan een paprika. Maar ze bevatten het allebei. Als ik het heb over suikervrij. Dan bedoel ik vrij van bewerkte suikers. Dat was voor mij ook even zoeken. In het begin van mijn zoektocht naar gezonde voeding, vond ik recepten met natuurlijk bewerkte suikers ook ‘suikervrij‘. Inmiddels heb ik mijn mening aangescherpt. Suikervrij zoet is voor mij gezoet met suikers van de bron, zoals dadels, zoete aardappel, banaan en honing. Heb je vragen, mail me gerust.

Recept voor zoete aardappelcake

Ingrediënten:

 • 3 zoete aardappels
 • 2 eieren
 • 1 eetlepel cacao
 • 3 eetlepels rauwe cacao nibbs
 • 3 dadels
 • snuf zout
 • 1 eetlepel wijnsteen bakpoeder
 • 80 gram havermout

Doe de zoete aardappel minimaal 50 minuten in een voorverwarmde oven. Prik er in met een mes om te zien of hij zacht is. Een grote zoete aardappel heeft langer nodig dan een kleine. Vanzelfsprekend.

Laat de zoete aardappel afkoelen. Mix de zoete aardappel tot een puree en voeg twee eieren toe. Laat de mixer draaien op de laagste stand. Voeg vervolgens stap voor stap de volgende ingrediënten toe. De wijnsteen bakpoeder, de dadels (eerst klein snijden en vergeet de pit niet), cacao, de nibbs, een snuf zout en als laatst de havermout. Mix alles goed door elkaar en vul vervolgens kleine cakevormpjes tot iets onder de rand. Bak bij kleine cakevormpjes in 20 minuten op 170 graden. Heb je een grote vorm, hou dan 30 tot 40 minuten aan en prik met een saté prikker om te kijken of hij gaar is.

Ik moest even wennen aan de smaak, maar ze zijn verslavend lekker. Laten jullie me weten of het is gelukt?

Eet smakelijk!

 

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/d/1/c/purefoodie.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

2 Reacties

 • Letty
  5 jaar ago

  Hallo Kim,

  Zou dit recept graag uitproberen maar kan nergens vinden hoe hoog de oven moet voor zowel het garen van de aardappels als het bakken van de cake zelf. Of staat dat ergens anders?
  Groet en alvast dank, Letty

  • 5 jaar ago

   Hoi Letty, Ik bak de cakejes op 170 graden. Ik ga het er gelijk bij zetten in het recept. Bedankt voor je reactie en veel bakplezier! Liefs, Kim

Leave A Comment

Related Posts